|
Czy ktos wie jaki jest koszt budowy restauracji z drewna? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Dzieki za wszelka pomoc
w googlach znajdziesz wiele firm budujących domy z drewna, czyli ilość m/2 "pod klucz" plus sprzęt gastronomiczny i wyposażenie lokalu.
Minimalna cena za drewniak z bala 15cm gr to 1500 zł m2 plus strzecha lub gont.
Ogólnie cena za m2 jest identyczna jak dla domu murowanego, tylko dach jest droższy i dobrych fachowców ciężko znaleźć. Im grubszy bal, tym budynek droższy. Ceny dobrej ekipy, budującej piękne domy to 2500-3000 za metr. Domorosły fachowiec może zrobić domek letniskowy, ale do resauracji to już musi być mistrz. Mowię o koszcie bez instalacji, działki, przyłączy, itp. Ładny domek letniskowy 200m2 kosztuje 200-250 tys. WIdizałem na allegro i taki za 500 tys. z okrągłego grubego bala. Był piękny, ale cena mordercza. Jedź do Polichna (znana restauracja-drewniak) i zapytaj. Obstawiam ok. 1mln za każdy budynek.
niestety rafal ma racje to jest droga inwestycja a co gorsze trudno o fachowcow.
Znam "powiedzmy" wlasciciela kilku takich restauracji. Koszt budowy wyposarzenia i dzialki to 5mln zl!
kiedyś kilku znajomych też szukało domku drewnianego ale z przeznaczeniem "na działkę" , ale tak jak tu wszyscy mówią ceny były wysokie . Naprawdę ładny domek kosztował koło 300 tyś i to 3 lata temu !!! teraz pewnie jest drożej.
[quote="colombo"]
Jeszcze kilka lat temu domy kanadyjskie z drewna to był koszt około 1000 zł za metr kwadratowy. Restauracje drewniane buduje sie często w ten sposób, że robi się stan surowy z pustaka, a potem od zewnątrz i wewnątrz obudowuje się drewnem. Nie jest to typowy drewniak, ale wygląda na pewno tak samo jak drewniak.
Witam
Po kilku miesiacach poszukiwan znalazlem w koncu dzialke po restauracje miejsce idealne ale mam jeszcze pare pytan ktore moze ktos pomoze mi wyjasnic ! Wiec dzialki niestety juz nie sa tanie wiec troche pieniedzy pojdzie mi na zakup dzialki ,powiedzcie mi czy za 450 000 wybuduje i wyposaze restauracje ? Juz nawet nie mysle z drewna ale czy dam rade za te pieniadze murowana? Wiem ze musze sam sie dowiedziec ale moze ktos bedzie chociaz znal przyblizone koszty budowy i wyposazenia Jeszczea jedno mam pytanie odnosnie zjazdow z dzialki, dzialka jest rolna i ma zjazd na droge krajowa ale ze to bedzie dzialka pod inwestycje wiec bede sie musial starac o zjazd publiczny . Czy Krajowa dyrekcja drog i autostrad moze mi robic utrudnienia ? W planie zagospodarowania przestrzennego ta dzialka jest zaznaczona jako inwestycyjna czy to jest juz wystarczy by uzyskac pozwolenie na zjazd? Z tego co sie dowiadywalem to jeszcze oprocz zjazdu musze sie starac o 3 pas ruchu na odcinku 120 metrow tak zeby samochod ktory wyjezdza mogl swobodnie wlaczyc sie do ruchu i tu mam pytanie bo kilka kilometrow dalej ktos wlasnie robi zjazd i wcale nie ma tego 3 pasa wiec gdzie tutaj jest prawo jednakowe dla wszyskich czy ktos wie na czym to polega? Dzieki za pomoc Pozdrawiam
|
|