Witam
Czy marża narzucona przeze mnie może się różnić w zależności od rodzaju towaru? Np. marża na zabawki do wózka może być 20 % a na grzechotki 40% a na coś jeszcze innego np. 60%?
W ogóle jakie marże stosuje się najczęściej?
pozdrawiam
|
Czy marża |
Czy marża
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam
Czy marża narzucona przeze mnie może się różnić w zależności od rodzaju towaru? Np. marża na zabawki do wózka może być 20 % a na grzechotki 40% a na coś jeszcze innego np. 60%? W ogóle jakie marże stosuje się najczęściej? pozdrawiam
A marżę się ustala od kwoty netto czy brutto (sklep z artykułami dla dzieci)?
mozesz sobie i 1000% marze narzucic tylko czy ktos wtedy od ciebie kupi?
tak ale mi chodzi o co innego czy ja muszę mieć jedną marżę na wszystkie asortymenty czy każdy asortyment może mieć inną? I jak jest z tą marżą od której kwoty się liczy netto czy brutto, zakładając , że będę vatowcem
kompletnie ciebie nie rozumiem... i chyba nie tylko ja. Sam sobie ustalasz marze na dany produkt tak aby na nim zarobic, proste chyba... liczysz sobie zysk - zakup - vat ze sprzedazy + vat z zakupu
hm już prościej nie dam rady :) po prostu kwestia jest taka, że : czy ja mogę sobie ustalić marżę np. na grzechotki na 60% a na maty 30% czy np. skoro to jest w jednym sklepie to i marża na grzechotki i marża na maty ma być jednakowa?
i drugie pytanie: Jak tą marże liczyć? Od kwoty zakupu netto? I później dodać VAT, tak? pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)
Niktóre tematy powinny mieś znaczek cięzki przypadek, żeby wszyscy wiedzieli czego się spodziewać.
Możesz sobie ka każdy produkt oddzielnie ustalić i licz od kwoty netto.
Możesz sobie narzucać marżę jaką tylko chcesz, nawet na każdy towar inną chociaż to będzie w jednym sklepie. Po drugie nie ma znaczenia czy marże naliczasz do ceny netto czy brutto. Jeśli to będzie np. 30 % to nie jest to sam zysk, bo musisz odliczyć różnicę VAT-u. Teoretycznie marża netto jest Twoim zyskiem brutto od którego jeszcze musisz odprowadzić podatek dochodowy. Pozdrawiam!
Dziękuję za wyczerpującą informację , już wszystko wiem na tamto pytanie :)
A jeszcze mam takie pytanie: jeśli np. za grzechotkę wychodzi z marżą i z Vatem np. 6,83 to czy mogę tą cenę na produkcie w sklepie zaokrąglić sobie do np. 6,90 ? i jeszcze z tym obliczaniem netto czy brutto, podam taki przykład: cena zak. 4,00 + marża 40% = 5,60 + 22% (VAT)=6,83 x 10 szt. =68,30 cena zak. 4,00 + vat 22% = 4,88 + 40% = 6,832 x 10= 68,32 chodzi mi o te końcówki, trzecie miejsce po przecinku, jak je traktować, bo jeśli mnożę sobie prze ilość sztuk to jak widać pojawia się minimalna różnica, czy to jest takie ważne? Bo jak się traktuje te trzecie miejsc po przecinku? Jak jest 6,832 to wpisuję sobie jako 6,83 ? A jak jest 6,838 to się zaokrągla do 6,84? pozdrawiam serdecznie :)
łojezu...
Twój sklep = Twoja cena. Nikogo nie obchodzi czy zaokrąglisz w dół czy w górę. Nie ma przepisu mówiącego o tym czy i jak należy zaokrąglać ceny...
Popieram, cos w stylu sloneczka polsatu, w dodatku autorzy powinni byc jeszcze obdarowywani specjalnym paszportem
Przynajmniej nie jest nudno !:)
Oj tak. Nudno to tutaj nigdy nie jest. Zawsze można jakąś perełkę wyłuskać. Lubię tak po ciężkim dniu na tym forum się zrelaksować i uśmiechnąć. Niebawem będzie pytanie jaki powinienem mieć zysk w sklepie.
No tak było miło, się skończyło :( taki urok internetu i forum, ale myślałam, że to forum służy pomocy między innymi początkującym, a nie do wyśmiewania się z nich. Może to i pierdoły, ale chyba dla mnie ważne skoro pytam.
Proponuję jeszcze znaczki "słoneczka" dla uszczypliwych forumowiczów.
milo.jan dzięki za odpowiedź i zaznaczę, że była to jedyna sensowna wypowiedź w tym temacie, reszcie się faktycznie nudzi chyba
nettyper no cóż jak ktoś ma problemy ze zrozumieniem to nic dziwnego, że nie udziela sensownej odpowiedzi miłego wieczoru chłopaki, bo zapewne to się panowie wypowiadali :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy marża": - Marża - marża - Marża i VAT - VAT MARŻA - Marża na piwo
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|