Witam
Prowadzę działalność gospodarczą. Moja firma zajmuje się tworzeniem stron internetowych. 90% moich Klientów nie opłaca mi faktur w terminie. Zaległości 2-4 tygodniowe to norma. Mam tego dość, bo przez to sam zalegam z opłacaniem podatków i z opłacaniem kontrahentów.
Jeżeli ja spóźnię się z oddaniem strony w terminie to płacę 0,5% wartości umowy za każdy spóźniony dzień. Jeżeli natomiast Klient nie płaci mi przez miesiąc to jest bezkarny. Chcę to w końcu zmienić.
Czy mogę w umowie umieścić takie punkty:
1. W przypadku braku płatności w terminach wymienionych w §2 pkt 2. Wykonawca wezwie pisemnie Zleceniodawcę do dokonania płatności. Koszt wezwania wynosi 20 zł brutto, a Zleceniodawca zobowiązuje się uregulować tę kwotę w terminie 3 dni od daty otrzymania wezwania.
2. Zleceniodawca zobowiązuje się do wpłacenia wykonawcy 0,5% wartości zlecenia za każdy dzień zwłoki w uregulowaniu płatności. Wykonawca wystawi Zleceniodawcy oddzielną Fakturę VAT za zwłokę w płatnościach.
Może to w końcu zmotywuje co po niektórych do terminowej płatności, ale czy to jest zgodne z prawem?