Cześć czołem, kluski z rosołem :cool:
Z uwagi na to, że jako firma rozliczam się ze złodziejami (opsss przepraszam, z kochanym Urzędem Skarbowym) na warunkach ogólnych, to czy mogę wystawiać faktury?
Byłem w skarbówce i babka mi powiedziała że nie, bo nie doliczam do usług podatku VAT - czyli 0% vat. I powiedziała mi, że mogę tylko wystawiać rachunki...
Programy fakturujące mają opcję, w której istnieje możliwość wybrania sposobu rozliczania się z US i z ustawieniem wielkości VAT'u. I przeważnie można ustawić na warunki ogólne i 0% VAT.
To w końcu jak to jest? Z doświadczenia wiem, że te baby w US chcą się pozbyć "petenta" w jak najszybszy sposób, no bo jak my możemy do nich przychodzić i jeszcze bezczelnie o coś pytać? Nie wierzę urzędniczce i chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.
PS. Czy to prawda, że wybierając warunki ogólne, to przysługuje w miesiącu kwota wolna od podatku w wysokości 2850 zł (czy coś koło tego)? Tzn. że jak będę miał dochód poniżej tej kwoty to nie muszę im zanosić PIT'u ?
Jeszcze jedno pytanko :) Rozumiem że muszę prowadzić PKPiR - Podatkową Książkę Przychodów i Rozchodów. Czy znacie może jakieś darmowe programy do wypełniania tego zła koniecznego?
Szlag może człowieka trafić... przepraszam za przelanie negatywnych emocji...
Pozdrawiam i czekam na Wasze wypowiedzi
Adam