|
Czy moze wypalic? |
Czy moze wypalic?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Myślę o otwarciu swojej dzialalności. Myslałam o biurze "pomocy" tzn. : pomoc w wypelnianiu różnych dokumentów np. do ZUS, US, pomoc w zalatwianiu prostych spraw sądowych, które może załatwić kto ma czas i jakąkolwiek wiedzę. Pomyślałam sobie , że ludzie nie zawsze mają czas, lub chęci w załątwianiu spraw urzędowych lub po prostu nie wiedzą jak się za to zabrać np. przy skompletowaniu dokumentów do emerytury, czy sprawy spadkowej itp. Zastanawiam się tylko czy to może wypalić? Doradźcie Proszę :)
pewnie że może wypalić. wydrukuj ulotki z wyszczególnieniem jakie usługi i numerem telefonu. potem postaw kilka osób pod zusem skarbówką i gdzie tam jeszcze, zareklamuj się w necie. Jak przyjdą zlecenia to leć do urzędu gminy zarejestruj działalność datę rozpoczęcia wpisz jak najwcześniejszą i już możesz świadczyć usługi. pozdro
O ile masz wiedzę na ten temat to niezły pomysł. O ile masz doświadczenie na ten temat to genialny pomysł. Jeżeli nie masz ani wiedzy ani doświadczenia - odradzam.
i to chyba gruntowną wiedzę bo jak naknocisz komuś w dokumentach do skarbówki i okaże się że prowadziłaś kreatywną księgowość to potem możesz świadczyć usługi pisania listów współosadzonym koleżankom spod celi ;)
A to zależy. Jeśli się zabezpieczy odpowiednią umową to niekoniecznie. Podobnie jak usługi płatnego wypełniania PIT. Zazwyczaj firmy, które je realizują piszą, że nie podnoszą odpowiedzialności za skutki błędnego ich wypełnienia.
Jak ja bym zobaczył taki punkt w umowie, to raczej bym jej nie podpisał. Dlaczego ? skoro płacę i powierzam komuś swoje sprawy to wymagam GWARANCJI, że wszystko będzie ok. Bo chyba po to wynajmujemy księgowego ?
Kompletować dokumenty do spraw spadkowych możesz kompletować, możesz prowadzić usługiu iurowe, możesz wypełniać i kompletować dokumenty do emerytur, ale jeśli nie posiadasz uprawnień doradcy podatkowego lub licnecji mnistra finansów na usługowe prowadzenie ksiąg nie wolno ci wyliczać pitów, prowadzić komuś księgowości itp - nawet jeśli się na tym znasz. A jeśli sie znasz, to wiesz że nie wolno tego robć bez uprawnień j.w., bo można nieźle beknąć.
Możesz przepisywać tejsty komputerowo, pisać odpowiedzi do różnych urzędów na prośbę ludzi itp.
Witam , w rodzinie bliska mi osoba prowadzi doradztwo organizacyjno- prawne , po dwóch latach mozna powiedziec , że zarabia na siebie
ale, jesli masz doswiadczenie i wykształcenie prawnicze to ok jeśli nie daj sobie spokój , nawet przy dobrych chęciach a braku wiedzy możesz wyladowac w sądzie , bo narazisz kogoś na stratę a dzisiaj wielu cwaniaków czeka na takie okazje pozdrawiam Bożena Kubera
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy moze wypalic?": - Czy to moze wypalic ... - Czy to może wypalić? - czy to moze wypalić - Hmmm.. Czy to może wypalić? - Czy taki pomysł może wypalić?
• Strona 1 z 1
|
|