moje pytanko brzmi tak jak w temacie - czy można ubezpieczenie społeczne i zdrowotne wliczyc w koszty?
Prowadze KPiR. Czy mam gdzies wpisac kwoty wpłacone do zusu?
|
Czy można ZUS wliczac w koszty |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
moje pytanko brzmi tak jak w temacie - czy można ubezpieczenie społeczne i zdrowotne wliczyc w koszty?
Prowadze KPiR. Czy mam gdzies wpisac kwoty wpłacone do zusu?
Witaj.
1. Na forum znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań. Warto abyś przeczytał posty przyklejone w poszczególnych działach oraz sprawdził, czy pytanie lub temat już nie był poruszany na łamach forum! Do tego używamy opcji SZUKAJ. Dziękuję! 2. Społeczne tak, zdrowotne odliczasz od podatku, ale nie całe. Ile? Patrz pkt. 1 :)
Dzięki za odpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanko - ubezpieczenie spoleczne wpisuje w pozycję 14 w KPiR "Pozostałe wydatki" ?
Ps. Przepraszam ze zadalam pytanie, ktore juz faktycznie padlo, wczesniej szukalam, ale widac źle szukałam. Juz znalazłam :)
Zeby nie otwierac nowego watku zadaje tu jeszcze kilka pytan:
1. jaka KPiR mam prowadzic - chodzi mi o wejscie nowych zasad po 1 stycznia br. teraz jest ksiega bez poz. 12 koszty reprezentacji reklamy ... Mam prowadzic te bez pozycji 12 czy te z pozycja 12? (mam dzialalnosc od 30 kwietnia br) 2. Czy jak prowadze wlasna jednoosob. dzialalnosc gosp. to mam KUP w wysokosci 108,50/msc za to ze prowadze dzialalnosc w miejscowosci gdzie mieszkam? jesli tak to wpisuje to w poz. POZOSTALE WYDATKI? 3. jaka jest teraz kwota wolna od podatku, bo czytalam na roznych stronach i roznie to wygladało. 530,08 czy 572,54? Z góry dzieki za odp
|
|