|
Czy musi być toaleta w lokalu gastronomicznym? |
Czy musi być toaleta w lokalu gastronomicznym?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam. Czy jest ktoś na tyle mądry, żeby odpowiedzieć czy w lokalu gastronomicznym (mała gastronomia spożywanie jedzenia na miejscu i napojów na miejscu) musi być toaleta dla klientów. Generalnie wiem, że musi być ale nie jestem tego do końca pewnie i szukam kogoś mądrego kto mi powie, że ie musi. Jeżeli ktoś pozytywnie rozwiąże ten problem stawiam duże piwo!
Generalnie wiesz ale nie wiesz tak??? hahahahahahahahahaha. Nie będę tego komentował .!
o tym mowia przepisy sanepidu, generalnie w lokalach, jesli sie je na miejscu, musi byc zapewniona toaleta (chyba ze lokal jest czescia centrum handlowego, wtedy lokal nie musi posiadac wlasnej). Wyjatkiem o ile pamietam sa budynki, zwlaszcza zabytkowe, w ktorych nie ma fizycznej mozliwosci zainstalowania toalety.
Nie bądź taki mądry Biznes19. Każdy wie, że ZUS trzeba płacić ale są tacy którzy wiedzą jak to obejść. Chodzi o furtkę, o znalezienie jakiejś interpretacji która pozwoli uniknąć robienia toalety w lokalu gastronomicznym. KFC w jakimś mieście na dworcu nie ma takiej toalety więc niby są sposoby.
chyba musi być w lub przy lokalu. ale czy jest jakiś przepis...najlepiej w sanpeidzie się dowiedz.
Nie wiem czy jest taki obowiązek prawny ale jedno jest pewne - klienci zwracają na takie "elementy" uwagę. Moim zdaniem fakt, że nie ma toalety w lokalu gastronomicznym może nie jednego zniechęcić.
Moim zdaniem toaleta w takim lokalu to jest podstawa... Nawet jeśli jest to taki mały lokal z szybkim jedzeniem to toaleta powinna się tam znaleźć.
A ja nie będe komentował tego że dzieci poniżej 16 roku życia nie mają głosu :-) Nie masz wiedzy na temat biznesu, wyobrażasz sobie pieniądze ( raz piszesz że zainwestujesz, a raz że szukasz inwestora ). Więc Twoje posty nic nie wnoszą, jedynie Cię ośmieszają. Co do tematu. Toaleta to podstawa jeżeli będzie to lokal większy w którym można posiedzieć, wypić itp. Jeżeli to ma być mały lokal gdzie wydaje się jedzenie do ręki bez miejsc do siedzenia to toaleta jest nie potrzebna.
Autor nie pyta o opinie czy fajnie jest miec kibelek czy nie, ale o przepisy budowlane i sanitarne dotyczace lokalow gastronomicznych. Na tym forum są jakieś nagrody za określoną ilość postów, bo chyba coś motywuje ludzi do wypisywania tych bezwartościowych przemyśleń?
dokładnie. W końcu ktoś zrozumiał o co chodzi. Kiedy wraz z kolegą otwierałem lokal na takim jakby rynku, sanepid też powiedział, że toaleta jest niezbędna. Mimo, że była tam ogólna toaleta dla klientów. Dopiero jak zaczęliśmy się upierać to odpuścili. Chodzi o to żeby wiedzieć jakie są przepisy i jak można ten kibel obejść. Pozdrawiamm
Jeżeli nie sprzedajesz alkoholu nie masz prawnego obowiązku posiadania toalety dla konsumentów. Pozostaje moralny obowiązek :)
Jeżeli sprzedajesz napoje alkoholowe musisz mieć co najmniej jedną toaletę na 20 konsumantów.
Toaleta to podstawa jeżeli będzie to lokal większy w którym można posiedzieć, wypić itp.
Jeżeli to ma być mały lokal gdzie wydaje się jedzenie do ręki bez miejsc do siedzenia to toaleta jest nie potrzebna.[/quote] Dokładnie,dla upewnienia trzeba się zgłosić do sanepidu
Odświeżam temat - szukam konkretnego przepisu dotyczącego kibelków w lokalu gastronomicznym.
Jak to jest z tym sanepidem w praktyce. Już wyjaśniam o co mi chodzi: Ostatnio mój sąsiad uruchomił sobie mały biznesik gastronomiczny. Wynajął na dworcu PKP lokal, w którym nie było kanalizacji ani wody, lokal miał jedno wejście dla klientów. Sąsiad doprowadził sobie do tego lokalu wodę do umywalki oraz zainstalował "rurę" do przewodu wentylacyjnego (chyba) a końcówkę "rury" podłączył do okapu (taki okap jak w kuchni w mieszkaniu nad kuchenką). Kupił meble na wymiar, do tego lodówkę, zamrażarkę, frytownicę, kuchenkę mikrofalową, kilka półek na towar (chipsy, ciastka itp.), wstawił kilka stolików dla klientów itp. Sprzedaje napoje zimne i gorące, zapiekanki, frytki itp. LOKAL NIE POSIADA toalety. Jest toaleta na dworcu (płatna). I TERAZ MAM PYTANIE - jak sanepid wyraził zgodę na taki lokal ? W lokalu nie ma toalety nawet osoba, która tam sprzedaje (według mnie korzysta z tej dworcowej płatnej, ogólnodostępnej toalety dla pasażerów). Lokal posiada tylko jedno wejście (dla klientów). I biznes się kręci. Więc jak to jest z tym sanepidem, toaletą i umywalkami w lokalu gastronomicznym ? Wstydzę się zapytać sąsiada co i jak trzeba zrobić, żeby takie coś uruchomić - takie coś tzn. lokal bez toalety. Czy wystarczy, że toaleta (nawet dla dla obsługi baru) może znajdować się poza lokalem ? Czy jest jakiś przepis który na to zezwala tylko w określonych przypadkach (dworce, centra handlowe itp.) Pomoże ktoś ? pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy musi być toaleta w lokalu gastronomicznym?": - Czy musi być toaleta w pawilonie? - Czy w sklepie odziezowym musi byc toaleta? - Wynajem lokalu - jakie warunki musi spełnić? - wymogi unijne a toaleta - ktos musi pracować:)
• Strona 1 z 1
|
|