|
Czy muszę oddać pieniądze z dotacji z UP? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Ty Piotr Bierzdotacje.pl uwazaj z ta glupota, pytalem sie tylko czy wiesz jak mozna i czy mozna to umozyc a nie zebys przedstawial mnie jako przyklad, jak nie potrafisz odpowiedziec na moje pytanie to sie lepiej nie udzielaj mądralo, a przynajmniej nie bierz mnie za jakis przyklad, za kogo ty mnie masz???
Ja już odpowiedziałem na Twoje pytanie - PRZECZYTAJ UMOWĘ, którą podpisałeś! Z moich rozmów z osobami, które są w podobnej sytuacji wiem jednak, że nic to nie da i Urząd Pracy i tak zażąda zwrotu całej kwoty wraz z odsetkami (no chyba, ze jesteś w naprawdę tragicznej sytuacji). Czasem może się jedynie zgodzić na rozłożenie na raty. Co do głupoty, to Ty postąpiłeś głupio nie dotrzymując warunków umowy i widząc to co napisałeś w powyższym poście mam nadzieje, ze Cię to czegoś nauczy. PS. Przykłady były nie dla Ciebie, a dla innych, którym być może znaleźli się lub znajdą się w podobnej sytuacji. Takich osób dzwoni do mnie po radę przynajmniej kilka w miesiącu, jednak często jest już za późno na jakąkolwiek skuteczną pomoc.
Witam serdecznie!
Piszę w nadziei otrzymania odpowiedzi, pomimo że przedmiotowy wątek od ponad roku nie był już poruszany. Mam pytanie do znawców tematyki: w moim przypadku również naruszyłem przepis umowy dot. nie podejmowania zatrudnienia w okresie 12 m-cy od otrzymania dotacji ze środków Funduszu Pracy PUP. Okoliczności zmusiły mnie do podpisania umowy o pracę 4 m-ce przed upływem wymaganego roku, jednakże przez cały czas nie zawiesiłem działalności, płaciłem punktualnie wszelkie zobowiązania podatkowe, ZUSy itp, miałem pozytwnie zakończoną kontrolę PUP, dotrzymałem wszelkich terminów i dostarczyłem wszelkie umownie wymagane zaświadczenia z ZUS i US (niczego nie ukrywałem, bo i tak by wyszło). Moje pytanie: Czy jest jakaś szansa na przychylne rozpatrzenie odwołania dot. umorzenia np. części dotacji lub odsetek? Jeśli tak to do kogo napisać takie odwołanie i jak argumentować? Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam!
CZYTAJAC TO FORUM MUSZE PRZYZNAC ZE KAZDY NORMALNY CZLOWIEK MOZE ZWATPIC .
WIAODME JEST ZE BIORAC DOTACJE ZPUP-U TRZEBA PROWADZIC DZIALANOSC PRZEZ 12 MIESIECY JEZLEI JEDNAK FIRMA PRZYNOSI MALE DOCHODY ZAMYKA SIE SPRZEDAJE SIE CO MA I OPLACA ZUS DO 12 MIESIACA. JEDNAK MNIE NURTUJE DLAJE JEDNO CYTUJAC SLOWA Z TEGO POSTA -" Warto jednak podkreślić, że zakaz ten dotyczy wszelkich form zatrudnienia łącznie z umową zleceniem, o dzieło oraz pracą nakładczą. TO JAK TO WKONCU JEST??JEST PAN PEWIEN.BO JA DOSTALEM SRODKUZ URZEDU PRACY PROJEKT :POMNOZ SWOJ KAPITAL DZIALANIE 6.1 DLA BEZORBOTNYCH .ZALOZYLEM DZIALANOSC ROZLICZYLEM SIE Z URZEDEM A TERAZ GDYZ MOJ BIZNES NA TO POZWALA CHCE ISC PRACOWAC NA UMOWE ZLECENIE (JAKO KELNER I BARMAN) Z PRACODAWCA PODPSUJE UMOWE ZLECENIE LUB UMOWE O DZIELO W ZADNYM WYPADKU UMOWE O PRACE .PROBLEM TYLKO W TYM ZE 50% OSOB MOW IZ JEZELI TO ZORBIE TO BEDE ZWRAAC DOTACJE DRUGIE 50% MOWI ZE NA UMOWE ZLECENIE MOZNA I UMOWE O DZIELO.WIEC CZY JEST KTOS NA TYM FORUM KTO MOZE W 100% POWIEDZIEC JAK TO JEST NAPARWDE???????
Nie można się zatrudnić (czytaj na umowę o pracę).
Wiele razy pisałem już, że w sensie prawnym pojęcie "być zatrudnionym na umowę zlecenie" to masło maślane. Być zatrudnionym mozna być tylko na umowę o pracę i tego zrobić nie wolno. Na umowę zlecenie się nie pracuje, a jeno świadczy zlecenie i można to robić do woli i pies z kulawą nogą się nie przyczepi (podobnie z umową o dzieło). Jeśli kto smie twierdzić inaczej -> bładzi. :)
|
|