A zatem po kolei...
1. Mam zamiar stworzyć portal internetowy z ogłoszeniami. Wiem że takich stron jest niezliczona ilość i wielu z Was zapewne odradzi mi porywanie się na coś takiego ale powiedzmy że mam kilka niekonwencjonalnych pomysłów i wierzę w to że mam szansę zaistnieć.
2. Oczekuję, że w perspektywie X czasu strona ta będzie dawała mi jakiś dochód (płatne ogłoszenia, reklamy na stronie etc.)
3. W początkowym etapie nie zamierzam generować absolutnie żadnych zysków - ogłoszenia oczywiscie bezpłatne, żadnych reklam ani niczego co generowałoby dla mnie dochód, chocby na minimalnym poziomie.
No i właśnie. Ze względu na ogromną konkurencję spodziewam się, że to X czasu może okazać się bardzo długie. W takiej sytuacji nie ma sensu rejestrować działalności, jeżeli przez długi czas nie będę miał nawet 1zł dochodu/miesiąc, a będe zmuszony ponosić koszty związane z prowadzeniem działalności. Tylko czy będę wtedy działał legalnie?? Czy muszę rejestrować działalność już na starcie, czy mogę to zrobić dopiero w momencie, gdy zdecyduję się na wprowadzenie jakichś opłat??
Nasuwa mi się też kolejna wątpliwość - jeżeli jednak okazałoby się, że nie muszę rejestrować działalności nie mając dochodów, to czy nie będzie w przyszłości problemów z jej zarejestrowaniem? Czy nie będzie to wtedy widziane jako coś w rodzaju próby "legalizacji" podmiotu działającego dotychczas w szarej strefie?