Do ekspertów:
Czy jak mój mój ojciec ma firme i ja np. regularnie układam towar albo odbieram telefony to musi mnie zatrudnić ?
|
Czy ojciec musi mnie zatrudnić? |
Czy ojciec musi mnie zatrudnić?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Do ekspertów:
Czy jak mój mój ojciec ma firme i ja np. regularnie układam towar albo odbieram telefony to musi mnie zatrudnić ?
Jak nie dostajesz kasy to nie musi.
Czyli moge robić to co pracownik, nie brać z tego tytułu pieniędzy i będzie wszystko ok ?
Zapytaj lepiej na jakims forum prawnym, ale jestem prawie pewny ze MUSI Cie zatrudnic. W koncu wykonujesz jakas prace, ktora ma pewna wartosc, od ktorej to znowu powinien byc odprowadzony podatek. Do tego jak cos Ci sie stanie to kto bedzie odpowiadal za to ? Oczywiscie wszystko jest nie do wykrycia ale jak pytasz to masz odpowiedz ;p
Po chwilowym zastanowieniu optowałabym raczej za kwestią, iż lepiej byłoby podpisać umowę. Chodzi głównie o to, jak już było wspomniane o zabezpieczenie na wypadek jakiegoś nieszczęśliwego zdarzenia, kontroli z jakiegoś urzędu, itp. Trzeba by się jednak zastanowić jaki rodzaj umowy byłby najodpowiedniejszy. Spotkałam się z czymś takim jak "umowa o praktyki" (bezpłatne).
Z tego co pamiętam to w rodzinie nie musi być wynagrodzenia, ale ojciec będzie musiał opłacać składki ZUS za Ciebie, z racji wykonywanej pracy. Najlepiej zadzwoń na infolinie ZUS, tam spokojnie zapytasz anonimowo z pewnego źródła.
Tak, rzeczywiście lepiej skonsultować tę kwestię w ZUS. Osoby które w tym "siedzą" wyjaśnią to z pewnością w sposób najbardziej zgodny ze stanem rzeczywistym.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy ojciec musi mnie zatrudnić?": - czy może mnie zatrudnić w firmie - bogaty ojciec, biedny ojciec - Robert Kiyosaki - "Bogaty Ojciec, Biedny Ojciec" - "Bogaty ojciec, biedny ojciec" Kiyosakiego - Ojciec czy ja?
• Strona 1 z 1
|
|