Odpowiem Ci niejako z doświadczenia, ponieważ przed rozpoczęciem własnej DG pracowałam w pewnej firmie, w której odpowiadałam m.in. za "wspomaganie" działu rekrutacji i miałam okazję popatrzeć jak się pewne kwestie ocenia.
Nie jest to reguła, ale jednak z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że osoby mające własną DG (a nawet takie, które kiedyś miały i zamknęły) nie są w cenie. Pracodawca chce do siebie pracownika "przywiązać" i nie chce żadnych numerów. Ktoś przedsiębiorczy, kto pracuje na własny rachunek, będzie raczej postrzegany jako człowiek nie szukający stałej pracy, któremu ciężko będzie angażować się w życie firmy. Suma sumarum wiele CV przedsiębiorców lub ex-przedsiębiorców lądowało u nas w koszu, a jeśli już ktoś był naprawdę wybitnie interesujący, zapraszano go na rozmowę bardziej z ciekawości niż z chęci zatrudnienia.
Uczciwie jest przyznać się do własnej firmy, ale niestety w oczach wielu pracodawców własna DG zamiast być inicjatywą godną pochwały, jest traktowana jako zło ostateczne. Wynika to też chyba trochę z kompleksów niektórych szefów, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję.