|
Czy rachunki można wliczyć w koszty |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Przy zakładaniu firmy zgłosiłem w Urzędzie Skarbowym prowadzenie KPiR. Nie zgłosiłem się jako vatowiec (małe dochody i przychody), więc faktur VAT wystawiać nie mogę. Mogę natomiast jako osoba podmiotow zwolniona z VAT wystawiać rachunki. Mam w związku z tym pytanie. Czy firma, dla kórej chcę wystawić takowy rachunek może go sobie wrzucić w koszty działalności i odliczyć od podatku? Jeśli tak to na jakiej zasadzie i gdzie jaki akt prawny o tym mówi. Jeśli ktoś wie, to proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Oczywiście.
Jeśli wystawiam rachunek za usługę firmie z Unii Europejskiej, to czy ta będzie musiała pokryć VAT?
Nie rozumiem. Czy nie będąc VAT - owcą moje usługi, które sprzedaję i za które wystawiam rachunek są automatycznie zwolnione z VAT? Zależałoby mi, żeby dla moich klientów, było jak najtaniej, i żeby nie musieli płacić VAT. Również otwieram firmę, chcę być ryczałtowcem i zastanawiam się czy być Vatowcem. Moja firma nie ma zbyt wielu kosztów, a usługi, które będę wykonywał podchodzą pod ryczałt. I tu kolejne pytanie, niektóre pod 8,5%, a niektóre pod 17%, czy wtedy obliczam kwotę podatku dochodowego na zasadzie sumowania tj. 8,5 % z rachunku A + 8,5% z rachunku B + 17% z rachunku C = podatek dochodowy??? Gdzie znajdę info co mogę odliczać będąc ryczałtowcem. Czy tylko ZUS? Dziękuję:)
Masz firmę czy dopiero ją masz zamiar otworzyć Sprecyzuj pytanie
|
|