|
Czy sama moge prowadzić PKPiR? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Nie mam doswiadczenia w ksiegowości...lecz patrząc jakto sie robi...mysliscie ze sama moglabym prowadzic taka ksiege? adokladnie to mam problem z tym czy kwote wolna od podatku odliczam co miesiac? i czy z kazdym miesiacem sumuje dochody i od nich odliczam ta wkote wolna? co miesiac jest przeciez coraz wieksza suma wiec za kazdym razem bedzie coraz wiecej do zaplacenia podatku....i mam jeszcze pytanie dlaczego ksiegowa odjela od dochodu oprocz wkoty wolnej jeszcze 160zl ?co to jest?
Kwota wolna od podatku jest jedna. Nie zwiększa się ona z miesiąca na miesiąc, tylko jest stała w ciągu roku. W momencie osiągnięcia dochodu przekraczającego kwotę wolną od podatku płacisz podatek. Do momentu kiedy twoje dochody są niższe, nie płacisz podatku.
Zaliczki na podatek, są tylko zaliczkami. Obliczając je, każdorazowo bierzesz pod uwagę osiągnięty dochód od początku roku, obliczasz podatek wg. skali (z uwzględnieniem kwoty wolnej od podatku) i od wyliczonego podatku odejmujesz już zapłacone zaliczki. I tak miesiąc w miesiąc. Oczywiście od należnych dla US zaliczek na podatek dochodowy odliczasz część składki zdrowotnej, którą wpłacasz do ZUS.
|
|