|
czy sprzedaż nagranych odcinków z TV jest legalne? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam nie znam sie zbytnio na prawie ale mam pełno odcinków magazynu firma i pomyslałem że skoro jest tylu chetnych a nie wiedza skad sciagnac może by mi sie to udało sprzedac na allegro.Sprzedawałbym to na płytach.Czy nie łamie prawa?
Moim zdanem zdecydowanie tak. Program autorski wyemitowany w TV jakiejkolwiek jest własnością firmy/autora - to pewnie reguluje umowa między nimi. I nikt bez upoważnienia nie powinien czerpać korzyści z cudzej własności. To tak jakbyś chciał sprzedawać utwory muzyczne znanych wykonawców nagrane z radia.
no to zastanówmy sie zatem, czy sprzedaz muzyki, jaka puszczaja w radiu jest dozwolona?? wg mnie nie jest to mozliwe.. tv na pozwolenie na rozpowszechnianie.. a Ty jak mniemam nie.. chociaz.. z 2 strony.. sprzedają rózne filmy odcinkowe puszczane w telewizji... ciekaw jestem tylko czy jest to legalne ;)
każdy dzieło, również program TV jest chronione prawem autorskim,przecież ktoś jest stworzył, zdecydowanie bez zezwolenia TV nie myśl o sprzedaży na allegro, jak znam życie , ktoś "życzliwy" zaraz doniesie komu trzeba, a wtedy... wiadomo...kłopociki;), raczej pomysł o bezpłatnym ftp, gdzie bedziesz mogl te odcinki"Firmy" udostepniac
|
|