|
Czy sprzedaż nagranych odcinków z TV jest legalne? |
Czy sprzedaż nagranych odcinków z TV jest legalne?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam nie znam sie zbytnio na prawie ale mam pełno odcinków magazynu firma i pomyslałem że skoro jest tylu chetnych a nie wiedza skad sciagnac może by mi sie to udało sprzedac na allegro.Sprzedawałbym to na płytach.Czy nie łamie prawa?
Moim zdanem zdecydowanie tak. Program autorski wyemitowany w TV jakiejkolwiek jest własnością firmy/autora - to pewnie reguluje umowa między nimi. I nikt bez upoważnienia nie powinien czerpać korzyści z cudzej własności. To tak jakbyś chciał sprzedawać utwory muzyczne znanych wykonawców nagrane z radia.
no to zastanówmy sie zatem, czy sprzedaz muzyki, jaka puszczaja w radiu jest dozwolona?? wg mnie nie jest to mozliwe.. tv na pozwolenie na rozpowszechnianie.. a Ty jak mniemam nie.. chociaz.. z 2 strony.. sprzedają rózne filmy odcinkowe puszczane w telewizji... ciekaw jestem tylko czy jest to legalne ;)
każdy dzieło, również program TV jest chronione prawem autorskim,przecież ktoś jest stworzył, zdecydowanie bez zezwolenia TV nie myśl o sprzedaży na allegro, jak znam życie , ktoś "życzliwy" zaraz doniesie komu trzeba, a wtedy... wiadomo...kłopociki;), raczej pomysł o bezpłatnym ftp, gdzie bedziesz mogl te odcinki"Firmy" udostepniac
armind, bezpłatne udostępnianie również jest nielegalne.
nikt nie robi nic za darmo. telewizja też musiała zapłacić autorom grubą kasę za możliwość puszczania ich serialu. i to nie jest tak, że "przecież jak leciało, to i tak każdy mógł obejrzeć za darmo". bo prawda jest taka, że jak leciało, to leciały też reklamy, za które z kolei telewizji płacą reklamodawcy. jak mawiał Mufasa-"wszyscy jesteśmy złączeni w wielkim kręgu życia" ;)
Sprawdź również podobne tematy:
- Czy to jest legalne?
- Czy to jest legalne???? - Na ile jest to dozwolone / legalne? - Prawa autorskie - czy to jest legalne? - Czy uzywanie cytatow jest legalne? - Czy wykupienie domeny Binatone jest legalne - Sprzedaż tytoniu-czy to legalne? - Sprzedaż linuxa??legalne?? - Udostępniam 46 odcinków magazynu firma w tvn Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|