Witam wszystkich mam pytanie do znających się na rzeczy ludzi, gdyż nie moge znaleść odpowiedzi w internecie.
Czy student studiów dziennych może założyć firme?
Postaram się naświetlić bardziej moją sytuacje.
Ukończyłem liceum rok temu, przez rok uczyłem się w szkole dla dorosłych oczywiście zaocznie. W tym roku postanowiłem iść na studia dzienne, co mi się udało - zostałem przyjęty i od 1 października oficjalnie będe studentem na studiach dziennych. W tym momencie zaczyna się mój problem, ponieważ chciałem założyć firme. Zakładając firme chciałem wykorzystać pieniądze z dofinansowań w urzędzie pracy. Sprawa jest o tyle zagmatwana, że na dzień dzisiejszy oficjalnie jeszcze nie studiuje więc moge iść do urzędu zarejestrować się jako bezrobotny i ubiegać się o dofinansowanie. Nie wiem tylko co będzie jeżeli zostanie mi ono przydzielone, a później okaże się, że w świetle prawa nie moge prowadzić firmy. Wyczytałem, że student studiów dziennych nie może ubiegać się o status osoby bezrobotnej gdyż nie może pracować w pełnym wymiarze godzin. Ja chciałem otworzyć firme remontowo - budowlaną i brać tylko małe zlecenia żeby móc pracować po zajęciach i w weekendy. Czy może mi ktoś pomóc i naświetlić jak to wszystko wygląda z punktu prawa? Czekam na każdą odpowiedź nawet jak nie jest ktoś w 100% pewny niech pisze co wie.