Witam,
nie robiłem nigdy biznes planu (mimo, że mam firmę) dlatego temat jest dla mnie nowy.
Chciałbym Was zapytać o następującą rzecz.
Opracowałem koncepcje oprogramowania dla firm, które jest wielokrotnie tańsze z zakupie i utrzymaniu. Moje oprogramowanie może zastąpić typowe oprogramowanie wykorzystywane w przedsiębiorstwach, ma dużo zalet. Ma też jakieś tam wady jak wszystko.
Chciałbym przystąpić do jego realizacji, ale ze względu, że jest to pewien przełom w dotychczasowym podejściu, boję się o powodzenie w sprzedaży, itd.
Czy istnieje coś takiego jak biznes plan produktu? Czy istnieje specjalista, który jest w stanie na podstawie otrzymanej koncepcji wziąść pod uwagę wszelkie możliwe zagrożenia związane ze sprzedażą takiego konkretnego produktu (z osiąganiem rynku), przeanalizować rynek, jak zostanie taki przełomowy produkt przyjęty, jakie będą opory i co trzeba zrobić aby rozpowszechnić nową koncepcję? Jak się taki specjalista-analityk nazywa, gdzie go szukać i ile to kosztuje?
Sorry za głupi wątek, ale znajomych pytam i nikt nie potrafi jednoznacznie odpowiedzieć.
Dzięki, pozdrawiam, mo