Mam prośbę, aby padły wypowiedzi które pomogą mi dokonać wyboru.
Staram się o dotacje 6.2 na działalność w branży budowlanej. Jest to typowa budowlanka (branża instalacyjna) idea działania jest dość typowa dla danej branży a usługa jest wykonywana w 98% u klienta.
Do tego celu mam zamiar wykorzystać: auto dostawcze, niezbędne narzędzia które pomieszczę w aucie wraz z materiałami.
Dodatkowo mam zamiar zatrudnić min. jednego pracownika i nurtuje mnie myśl, czy mój biznes plan mógłby być lepiej oceniony pod względem merytorycznym jeżeli założę że:
1) Adres planowanego przedsięwzięcia będzie jednocześnie moim obecnym adresem zamieszkania. Jest to moje własne mieszkanie w bloku z pomieszczeniem piwnicznym. Doszukuję się problemu w tym że nie mam wystarczającego miejsca aby wydzielić oddzielne pomieszczenie np na biuro.
2) Ewentualnie mogę poszukać jakiegoś lokalu w kwocie do 500zł brutto/m-c ( za tą kwotę raczej mało obiecująca lokalizacja). Poza tym do momentu startu działalności działalności jest około 3 miesiące więc będę zobowiązany do opłacenia tego czasu w którym nie będę jeszcze przedsiębiorcą a to jest dla mnie trochę jak wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Jeżeli nie ubiegałbym się o dotację to na starcie nawet nie brał bym pod uwagę biura etc. gdyż zwiększa to jedynie koszty prowadzenia działalności.
W planach jest lokal ale dopiero gdy ruszę z miejsca z usługami.
Co wy na to? Pozostać przy wersji 1 i do czasu uruchomienia działalności dać sobie spokój z lokalem?
Czy może ktoś otrzymał dotację na tego typu usługi bez biura/lokalu. Sam nie wiem co mam o tym myśleć? Nie spotkałem się z tym aby gdzieś było jasno dane do zrozumienia że jeśli planowane przedsięwzięcie ma "kształt namacalny" w fizycznej postaci jakiej jest biuro lub lokal ma większe szanse na uzyskanie dotacji.