Witam,
Zakładam ze wspólnikiem hurtownię alkoholi.
Jeżeli mój wspólnik ma komornika na karku (spłaca go systematycznie) to czy w czasie trwania spółki może dobrać się do naszej hurtowni?
Jak zabezpieczyć się przed taką sytuacją?
|
Czy w czasie trwania spółki komornik może dobrać się do nas? |
Czy w czasie trwania spółki komornik może dobrać się do nas?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam,
Zakładam ze wspólnikiem hurtownię alkoholi. Jeżeli mój wspólnik ma komornika na karku (spłaca go systematycznie) to czy w czasie trwania spółki może dobrać się do naszej hurtowni? Jak zabezpieczyć się przed taką sytuacją?
Zależy od typu spółki, w niektórych każdy odpowiada za każdego wtedy może, a są też takie, że każdy odpowiada tylko za swój udział wtedy nie może
Zależy jaka spółka.
Jeżeli spółka cywilna to powinien egzekwować maksymalnie do wysokości udziału wspólnika, ale wiem, że tutaj łatwo i błąd np.: komornik wyśle pismo do banku, pracownik nie sprawdzi i przeleje wszystko z konta, a komornik przekaże do wierzyciela. Będzie duży problem z odzyskaniem pieniędzy.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy w czasie trwania spółki komornik może dobrać się do nas?": - Zmiana długości amortyzacja w czasie jej trwania - Co moze komornik - Co może komornik ? - czy komornik może zająć udziały w Sp.zoo - Co może zająć komornik w mieszkaniu moich rodziców?
• Strona 1 z 1
|
|