|
Czy warto być VATOVCEM? |
Czy warto być VATOVCEM?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Nosze sie z zamiarem ropoczecia biznesu formie indywidualnej dzialalnosci gospodarczej. Mam problem nie wiem czy wejsc od razu na VAT czy nie? Dla mnie najkorzystniejszym rozwiazaniem bylby ryczalt, jednak slyszalem ze na NIEvatowcow patrz sie z gory, nie traktuje sie ich powaznie. Podobno zaden vatoviec nie rozpocznie z taka osoba wspolpracy bo nivatowiec nie wystawi faktury ktora mozna odliczyc od podatku... Jak temu zaradzic i na co sie zdecydowac? Prosze o opinie :)
To zależy czym chcesz sie zająć
czy będziesz sprzedawał zakupiony wcześniej towar, czy świadczyl usługi kto będzie odbiorcą twojej usługi czy towaru? jesli inny przedsiebiorca to najczęściej będzie zaintersowany wystawieniem faktury vat klient detaliczny niekoniecznie. musisz podac więcej danych o tym co chcesz robić, bo to jest czynnikiem decydującym co się bardziej opłaca ? pozdrawiam Bożena Kubera
Bede swiadczyl uslugi w internecie, a w wiekszosci moimi uslugami beda zainteresowania przedsiebiorcy. Mozna ich przyciagnac nizsza cena? Juz nie wiem co robic :)
Proste zrob sadzaz jednak z mojego doswiadczenia wiem ze wszystko zalezy od tego jaka to bedzie firma i jaka usluga jesli np wykonanie strony www dla swierzo starujacej firmy ktora kasy mam amlo malo przychodow to i kosztow nie potrzebuja wiec taka faktura nic mu nie da ale jesli miala by byc to strona www dla konkretnej firmy za kilka czy kilkanascie tys zl ktora ma jakas pozycje, obroty to bez faktury nie przejdzie bo moga odpisac 22% vatu i jeszcze 18% podatku. Takie firmy nawet sie chetnie z toba podziela oszczednosciami jak im wystawil bys wieksza niz powinienes wystawic fakturke (o ile sm bdziesz mial na tyle duzo kosztow ze taka faktura nie zrobi ci roznicy).
Odp jest prosta zastanow sie w kogo chcesz celowac a bedziesz mial od czy byc na vacie czy nie.
jesli twoimi kontrahentami beda osoby indywidualne to nie oplaca sie byc na vacie. Co innego jesli beda to firmy i przedsiebiorcy, oni zazwyczaj na wszystko chca faktur. Tak jak wczesniej inni powiedzieli musisz okreslic sie na kogo bedziesz bardziej stawial
musi tylko sprawdzic jaki % podatku go bedzie obowiazywal w przypadku ryczaltu. Ryczalt oczywiscie jest korzystny jesli ma sie male koszty ktore mozna by odliczyc
OK, moje porównanie dotyczyło ryczałtu i ryczałtu + VAT.
Zacząć trzeba od tego, że 90% początkujących nie wie nic o podatkach i myli PIT/CIT z VAT-em.
Nie wiem czy tutaj nie ma miejsca taka sytuacja. Pytanie czy karta podatkowa, ryczałt czy zasady ogólne to jedno. Pytanie czy VAT czy nie to drugie. Tak więc zgodnie ze stwierdzeniam Tadka ryczałt i VAT się nie wykluczają.
Łopatologicznie
200 zł - twój zarobek 20 zł - koszty jakie poniosłeś (20 * 1,22 = 24,40 zł BRUTTO - tyle faktycznie musiałeś zapłacić) jedna uwaga: ty jako przedsiębiorca operujesz kwotami netto we wszystkich swoich wyliczeniach w przypadku ryczałtu nie odliczamy kosztów a podatek płacimy od przychodu a nie od dochodu zakładam więc, że musisz mieć w kieszeni 220 zł aby zarobić 200 i pokryć koszty (20) ryczałt będzie prawdopodobnie wynosił 8,5% (inne usługi - niesklasyfikowane), tak więc z każdych 100 zł zostaje ci w kieszeni 91,5 zł, czyli 91,5% tak więc obliczamy stosunek faktycznego zysku do przychodu przed opodatkowaniem: (200+20) / 91,5 = 2,40437 podzieliliśmy kwotę na 91,5 części dlatego, że z każdych 100 części przychodu tylko 91,5 części zostaje ci w kieszeni, a my chcemy obliczyć ile musisz wziąć za usługę aby zarobić na swój zysk i koszty teraz musimy pomnożyć to razy 100 (100%) 2,40437 * 100 = 240,437 zł, czyli 240,44 zł TYLE WYNOSI KWOTA NETTO Obliczenie kwoty brutto jest trywialne. Po prostu do kwoty netto dodajesz 22%: 240,44 * 1,22 = 293,3368 zł, czyli 293,34 zł TYLE WYNOSI KWOTA BRUTTO Tyle płaci ci klient. Teraz jak obliczyć to w drugą stronę. Otrzymałeś od klienta 293,34 zł. Jest to kwota zawierająca 22% vat, więc możemy przyjąć, że jest to 122% kwoty netto (100+22=122). Obliczmy więc kwotę netto dzieląc brutto na 122 części i mnożąc razy 100: 293,34 / 122 * 100 = 240,44 zł Podatek VAT zawarty w kwocie usługi więc 293,34 - 240,44 = 52,90 zł Na początku postu była mowa o tym, że poniosłeś koszty w wysokości 20 zł netto (24,40 zł brutto, vat wynosi 4,40 zł). Zapisujesz to w rejestrze VAT. Z prostej arytmetyki wychodzi nam, że przychód 52,90 minus koszt 4,40 daje 48,50 zł. 52,90 - 4,40 = 48,50 zł TYLE ODPROWADZASZ VATU DO URZĘDU SKARBOWEGO Teraz obliczamy podatek. Mamy kwotę netto 240,44 zł. Ryczałt w naszym przypadku wynosi 8,5% (tak przyjąłem na początku posta, to tylko przykład). 100% całości - 8,5% ryczałtu = 91,5%. Tak więc: 240,44 * 0,915 = 220,00 zł lub 240,44 / 100 * 91,5 = 220,00 zł lub 240,44 * 91,5% = 220,00 zł (metody obliczenia tego z kalkulatorem są dowolne, ja podałem trzy) 220,00 zł - tyle zostaje Ci w kieszeni i tyle miało zostać (200 zł zysku i 20 zł netto na koszty) 240,44 - 220,00 = 20,44 zł TYLE WYNOSI RYCZAŁT 8,5% - TYLE ODPROWADZASZ DO URZĘDU SKARBOWEGO TYTUŁEM PODATKU DOCHODOWEGO Bardziej łopatologicznie chyba się nie da wytłumaczyć, ale jeśli nadal są jakieś pytania to pytaj. Mam też prosty test dla ciebie. W założeniach powyżej celowo błędnie przyjąłem koszty w wysokości 20 zł netto. One owszem, tyle wynoszą, ale przecież w sklepie płacisz kwotę brutto a nie netto, czyli 24,40 zł. Aby zarobić na koszty i zysk, powinno ci zostać w kieszeni nie 220 zł, a 224,40 zł. Powtórz obliczenia dla powyższych założeń i podziel się tutaj wynikami; zobaczymy, czy załapałeś :)
Dzieki pieknie to wszystko wyliczyles, ogromne dzieki.
Czyli suma summarum wychodzi ze oddaje panstwu w postaci podatkow razem: 20, 44 + 48, 50 - czyli razem 68, 94. Nie rozumiem w takim razie dlaczego kazdy doradza ten VAT? Przeciez przez to zostaje mniej kasy do kieszeni... Albo ja tu czegos nie rozumiem... Gdy zostane VATOVCEM oddam panstwu RAZEM 68,94... Gdy nim nie zostane tylko 20, 44...
Będąc na VAT możesz odliczać koszty prowadzenia działalności: wynajem pomieszczeń, telefon, media, paliwo (tu są ograniczenia) itd. itd. Na ryczałcie poza zusem nie ma odliczeń.
To tak w wielkim uproszczeniu.
No i następny fachowiec się znalazł. A pisałem wyżej, że ludzie nie rozróżniają podatku PIT/CIT od VAT.
VAT nic tu nie ma do tego co można, a co nie można odliczyć. Na ryczałcie żadnych kosztów nie odliczy. VAT czy nie to osobny rozdział. Ludzie doradzają VAT, bo nie znają się na podatkach, co widać na każdym kroku. Poza tym wszystkie liczące się firmy są na VAT i wynika to ze skali obrotów. Przy handlu też mówiłbym, że VAT jest konieczny. Przy usługach na początek niekoniecznie. Rachunek wystawisz, firma odliczy koszty więc nie ma problemu. Niekoniecznie musisz być na VAT, ale to kwestia ondywidualna. Usługi dla firm bez VAT trochę głupio wyglądają.
Co ma VAT do ryczałtu kolego? Mylisz podatek od towarów i usług z podatkiem dochodowym! Do niczego takie rady! Prowadząc firmę prowadzimy zawsze jeden lub dwa rejestry. Pierwszy to rejestr przychodów/dochodów (KPiR, ewidencja sprzedaży, cokolwiek innego), drugi to rejestr VAT (jeżeli jesteśmy vatowcami). W rejestrze VAT ujmujemy koszty niezależnie od tego jaką formę opodatkowania podatkiem dochodowym wybraliśmy - potrzebne nam to jest do obliczenia należnego państwu podatku vat. Przykład: kupiliśmy towar za 100 zł + vat, sprzedaliśmy za 150 zł + vat. 100+22%=122, 150+22%=183. (183-150)-(122-100)=33-22=11 zł <- kwota VAT należna urzędowi skarbowemu.
I tak, i nie. Tak jak pisałem na początku - ty jako przedsiębiorca operujesz tylko na kwotach netto. Kwota brutto to gotówka jaką płaci ci klient, ale ta kwota nigdy nie zostaje w twojej kieszeni. Dla ciebie liczą się tylko kwoty netto, dla innych będących na vat także. Dlaczego warto lub niewarto być vatowcem? Łopatologiczny przykład: Powiedzmy, że firma X sprzedaje części komputerowe. Taka firma nie może sobie wybrać czy chce być płatnikiem vatu czy nie, gdyż osiągnęli graniczne obroty (od tego roku bodajże 100 tysięcy zł rocznie) przy których prawo nakłada na nich obowiązek bycia vatowcami! Firma X w miesiącu luty 2010 sprzedała za 80 tysięcy złotych netto, czyli 97600 zł brutto (vat w tym to 17600 zł). Kupując towar do odsprzedaży owa firma wydała 60 tysięcy netto czyli 73200 zł brutto (vat w tym to 13200 zł). Odliczając vat naliczony 17600 od vatu zapłaconego w zakupach 13200 otrzymujemy 4400 zł vatu należnego urzędowi skarbowemu. Odejmując kwoty netto 80 tysięcy (sprzedaż) - 60 tysięcy (zakupy) otrzymujemy 20 tysięcy złotych zysku do opodatkowania. Firma zamawia u ciebie usługę reklamy - będziesz dla nich roznosić ulotki. Wykonasz taką usługę dla nich za 3 tysiące złotych (w kieszeni zostanie ci 2745 zł odliczając 8,5% ryczałtu - dla przypomnienia poprzedniego posta). Przykład 1: Nie jesteś vatowcem. Kwota 3 tysiące złotych stanowi więc kwotę brutto. W firmie X wygląda to tak: rejestr vat: 17600 - 13200 - 0 = 4400 zł (0 dlatego, że wystawiasz rachunek bez vat - nie jesteś vatowcem) kpir: 20000 - 3000 = 17000 zł (od tego X płaci podatek dochodowy) Przykład 2: Jesteś vatowcem. Kwota 3 tysiące złotych stanowi więc kwotę netto. Kwota brutto to 3000 + 22% = 3660 zł (w tym 660 zł vat) W firmie X wygląda to tak: rejestr vat: 17600 - 13200 - 660 = 3740 zł (odejmują ten vat, który zapłacili tobie) kpir: 20000 - 3000 = 17000 zł (od tego X płaci podatek dochodowy) Jak widać w drugim przykładzie firma zyskuje 660 zł obniżając tym samym vat należny urzędowi skarbowemu. No dobrze, ktoś by powiedział - ale co im za różnica, czy mi zapłacą o 660 zł więcej i odliczą sobie te 660 zł od vatu, czy też mi zapłacą o 660 zł mniej a zapłacą vat wyższy o 660 zł? Przecież to to samo. Otóż nie do końca to samo - bo po pierwsze należy przyjąć założenie, że nie wystawiając faktury wykonasz im tą usługę o 660 zł taniej (a dlaczego miałbyś to robić - skoro oni są gotowi zapłacić więcej?), a po drugie taka firma ma bardzo dużo różnych kosztów które rozlicza potem w vat, więc na ręke jest im obniżać ten nalezny vat jak najbardziej. Mając do wyboru zapłacenie 3660 tobie który wystawia rachunek bez vat, albo firmie która wystawi fakturę - zawsze wybiorą to drugie rozwiązanie. Natomiast nie jest powiedziane, że jeśli będziesz miał niższe ceny niż gdybyś był vatowcem to firmy koniecznie będą chciały od ciebie fakturę. Kolega bk_analityk dobrze ci radzi. Jeśli będziesz wykonywał usługi i nie zamierzasz przekroczyć stu tysięcy obrotu rocznie, to daruj sobie ten vat. A jeśli twoje usługi będą skierowane w większości do osób fizycznych, a nie do firm, to w ogóle o vacie nie ma co myśleć - będziesz dzięki temu tańszy, a więc bardziej konkurencyjny.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|