Mam takie pytanie czy warto otwierać agencję reklamową z danych branżowych wiem że ten rynek wart jest ponad miliard złotych i jeszcze będzie popyt na usługi reklamowe.
Wiem że na tym polu jest duża konkurencja.
Jakie wy macie zdanie na ten temat?
|
Czy warto otwierać agencję reklamową? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam takie pytanie czy warto otwierać agencję reklamową z danych branżowych wiem że ten rynek wart jest ponad miliard złotych i jeszcze będzie popyt na usługi reklamowe.
Wiem że na tym polu jest duża konkurencja. Jakie wy macie zdanie na ten temat?
Jak zwykle wszystko zależy ;-)
Gdzie, jakie usługi, do kogo skierowane, jak zarządzane itp itd. A tak w ogóle znasz się na tym choć trochę..?
Witam, troszke działam w tym temacie. Myślę, że można na tym zarobić, ale trzeba sporo kaski żeby pokonać troche konkurencje. Nie wspomnę,ze trzba mieć pojecie i to nie małe o tym co się robi. Klienci sa bardzo wymagający. Nie wystarczy kawałek blachy i naklejone litery. Nie te czasy. Troszke umiejętności, znajomość Corel Draw czy innego graficznego programu jest tez konieczna. Dobrze jest zatrudnic się na troche w innej firmie i zapoznać się z tematem. W razie problemów służe pomocą. Pozdrawiam
...lub zatrudnić w nowej firmie kogoś z doświadczeniem kto nas poprowadzi... (np. podkupić konkurencji) :twisted:
powodzenia
z tym podkupieniem to nie tak latwo chyba. Na starcie chyba ciezko bedzie zaoferowac komus warunki leprze niz w jakijs renomowanej firmie w ktorej pracuje obecnie. Tym bardziej ze w swoi dotychczasowym miejscu pracy ta osoba miala by pewnosc ze firma sie utzryma skoro juz sprawnie funkcjonuje. a u takeigo nowego pracodawcy moze cos nie pojsc. Chyba lepiej zatrudnic sie w firmie juz dzialjacej. zawsze mozna poznac techniki zbadac rynek nawet zbierac dane na temet klentow. jakeis kontakty itp.
Logiczne że jak zaoferuje lepsze reklamy od większości żenujących i do tego skuteczniejsze to wiadomo że zyskam klientów. Jak towar jest ciekawszy od innych to klienci będą. Takie mam zdanie a wy?
"ciezko bedzie zaoferowac komus warunki leprze niz w jakijs renomowanej firmie w ktorej pracuje obecnie" - niekoniecznie bo to nie musi być jakaś renomowana firma, a ludzie są chętni czasem do zmiany środowiska. Wiem bo dokładnie w tej branży, dokładnie tak zrobiła moja koleżanka ze studiów która prowadzi firmę reklamową.
poza tym za bardzo wziąłeś sobie do serca to podkupienie - wystarczy ogłoszenie w gazecie, wybrać kogoś z dużym doświadczeniem i można startować. Grunt aby taką osobę mieć w firmie, bo jej doświadczenie będzie procentować... tymbardziej, że... ...skoro drogi Artusie uważasz, że rynek reklamowy w twojej okolicy jest bardzo słaby, a do tego nieskuteczny i jesteś przekonany że możesz robić to o wiele lepiej niż "większość" obecnych na rynku to na prawdę nie ma się nad czym zastanawiać. Przyda Ci się wierz mi jednak ktoś z doświadczeniem! pozdrawiam, powodzenia. [ Dodano: Pon Wrz 18, 2006 9:12 pm ] ps. chyba że oczywiście takie doświadczenie już posiadasz.
Szczerze Wam powiem jest masa agencji reklamowych w całym kraju i w moim województwie chciałbym robić reklamę graficzną, fotografię reklamową, reklamę telewizyjną radiową. Przyglądam się reklamą w Polsce robionym przez niby renomowane agencję ale one wszystkie jadą tym samym torem i nic ambitnego nie umieją wymyśleć.
Jakie wy macie zdanie na ten temat?
Jestem grafikiem od dluzszego czasu i ten kicz wynika z tego że klientom się to podoba, zrobisz cos ambitnego dla ciebie ale jak przyjdzie koles rodem z "discopolo" to sie zdziwi, zasmieje, pomysli i powie" a nie mozna by to takiego zielonego napisu na czerownym tle..." no i :) musisz mu tak zrobic zeby go skasować... Niestety takie mamy społeczenstwo w pewnym sensie niedokształcone z zakresu podsaw plastyki i estetyki. Ambitny projekty cięzko sprzedać prostym ludziom, a taki jest wiekszosci rynek polskich odbiorców reklam, powoli moze troche zaczyna sie to zmieniac głownie w wiekszych firmach gdzie zatrudniani sa młodzi ludzie zanjacy trend.
A może polączymy siły ? Właśnie zamierzam otworzyć agencję reklamową ... serio ! I do tego mam ludzi zaufanych ( o co tak cholernie ciężko ) i doświadczonych :))) Już od miesiaca obmyślamy solidny plan wszystkiego ... nawet sprzęt pomału gromadzimy :) ... lokal już jest tuż tuż ... a miasto wielkie i możliwości ogromne ... a ludzie z inicjatywą i werwą zawsze mile widziani :))) ... hmmm ... Do tego potencjał mamy jeszcze w psychologicznym podejściu do klienta :) ... cóż więcej trzeba ? aaa i chęci ogromne :))) ... a i klientów na początek ... zapraszam do rozmowy :))) ...
Witam!
Firmę reklamową założyłem 4 miesiące temu. Zaczynam od zera, choć mam spore doświadczenia w tej branży. Kapitał początkowy: 10.000 zł (co wystarczyło jedynie na zakup oprogramowania i parę sztuk elektronarzędzi). O ploterach, dużych klientach i milionowych zleceniach tylko marzę. Najwięcej zarabiam na projektach identyfikacji wizualnej firm, powoli zaczynam wychodzić na swoje. Reklama to branża wymagająca naprawdę dużej wiedzy (polecam portal signs.pl jako jej nieocenione źródło) i cierpliwości (od projektu do wykonania mija niekiedy 3 miesiące). Jednocześnie jest to działka, która daje masę frajdy i satysfakcji (aż chce się żyć jak codziennie mijasz wykonany własnymi rękoma kaseton). Wiele rzeczy zlecam podwykonawcom (znalezienie tanich usług jest baaaaardzo czasochłonne). Powoli, powoli idzie do przodu. Jeśli masz odpowiedni kapitał, praktyczne oraz teoretyczne przygotowanie do tematu to wal jak w dym - każda firma musi mieć szyld albo inną formę reklamy, a nowych firm jest coraz więcej (takie czasy). Nie licz na grube ryby na początku, moje pierwsze zlecenia miały charakter lokalny, a wręcz rodzinny (teściowa brata ma sklep spożywczy, itd.). Konkurencja jest bardzo duża - są to firmy posiadające naprawdę profesjonalny sprzęt i duże możliwości, ale powoli kończy się era agencji reklamowych od A do Z. Trzeba znaleźć swoją działkę na rynku - ja stawiam na projektowanie logotypów oraz artkuły reklamowe z plexi. Musisz być specjalistą w jakiejś dziedzinie - inaczej zginiesz. Paradoksalnie, ważna jest także wszechstronność (dobrze jest móc wydrukować ulotki i wizytówki, a jednocześnie złożyć reklamę świetlną z dibondu na przykład). I wtedy przydadzą się dobre kontakty z podwykonawcami - nie dasz rady zrobić wszystkiego samemu, tym mogą poszczycić się jedynie giganci. Prowadzenia firmy uczę się od podstaw, byłem zielony jak szczaw. Nadal wszystko składam do kupy, ale już po 4 miesiącach mogę stwierdzić, że warto. Pomijam, że jestem sam i całą (słownie: całą) pracę wykonuję sam. Od rana do nocy. A niejednokrotnie trzeba było dokładać do interesu (wyklejałeś kiedyś samochód? To spróbuj, naprawdę rzeźnia). Życzę powodzenia. Dla mnie firma reklamowa to spełnienie marzeń, nie tylko interes. Wkładam w to mnóstwo pasji i pracy. I Tobie też tego życzę.
Witam wszystkich uzytkownikow forum. Podobnie jak moj przedmowca otworzylem agencje reklamowa niedawno - w kwietniu br. Nie startowalem coprawda od zera, bo wczesniej przez pare lat pomagalem rodzicom w tej branzy, ale swoj interes zaczynalem od zera. Swoj sprzet, nowi klienci, itd. Zgodze się z tezą, że lepiej się wyspecjalizować w pewnym rodzaju uslug i wykonywac je w 100% samemu, natomiast trzeba byc uniwersalnym i posiadac wielu (z czasem sprawdzonych) podwykonawcow. Nie oplaca sie trzymac calego dostepnego sprzetu w firmie, przynajmniej na starcie. Lepiej doliczyc 20% swojej marzy i miec problem z glowy. Rynek reklamy w Polsce jest teraz w fazie wielkiego boomu jaki mial miejsce ok. 2000 roku co sprzyja powstawaniu nowych agencji, jednakze jesli cos sie robi dobrze, to klienci sami sie z czasem znajda (poczta pantoflowa i pozytywne opinie klientów to 80% sukcesu - zadna reklama w prasie, czy na stronie www tego nie da). Nie zgodze sie natomiast z twierdzeniem, ze w polsce panuje "kicz". Owszem, zdarzaja sie trudni klienci, ale umiejetne pokierowanie rozmowa, zaowocuje tym ze nie bedzie takich kwiatkow na ulicy, jak czerwone litery z zielonym tlem na tablicy. Ja np. mam dosc wysokie ceny, ale za to jakosciowo wszystkie wyroby (jak i projekty) sa na poziomie TOP. Jesli klient upiera sie przy jakims "shicie", to poprostu odpuszczam zlecenie. Nie ma co sobie "brudzic" portfolio, a takie zlecenia sa zazwyczaj slabo platne, a na koniec klient i tak niezadowolony. Naprawde wiem co mowie!
Trzymajcie sie wysokiej jakosci uslug i poziomu artystycznego prac, ceny trzymajcie troche wyzsze niz srednia na rynku (zeby miec z czego rabaty stalym klientom dawac) i bedzie git! Po 5 miesiacach dzialalnosci, zwrocily mi sie zainwestowane pieniadze (ok. 25.000 pln), firma ma na stale (oprocz mnie) 1 pracownika i na zlecenie 2 dodatkowych. Kupuje 3 auto do firmy w leasing, mam ploter tnacy, drukarke cyfrowa i mase innego sprzetu, planuje tez zakup drukarki wielkoformatowej. Zysku na czysto, srednio z ostatnich 5 miesiecy wyszło ok. 5.000 pln/miesiac (i maja tendencje wzrostowe) wiec takie zalozenia, jak zaprezentowane wyzej, maja chyba sens. Dodam, ze na reklame swojej firmy przez te 5 miesiecy nie wydalem ani zł, a i tak od roboty sie nie moge opedzic! W wakacje otwieram filie w Gdańsku i mam zamiar sie reklamowac na autobusach w prasie i necie. Ale nie ma rozy bez kolcow. Praca czasami 30 godzin na dobe! (tak, to mozliwe:), czesto pracujace soboty i niedziele, nieplacacy faktur kontrahenci, wysokie podatki:), leniwi i niekompetentni pracownicy i masa innych przeciwnosci. Ale warto! Robicie to co lubicie, macie satysfakcje (jak kolega wyzej mowil) jak spotkacie na ulicy oklejone przez siebie auto, czy tablice, a do tego pieniadze da sie wypracowac calkiem niezle. Zycze wszystkim wytrwalosci, wysokiej jakosci i dozo szczescia w tym biznesie!
Witam, myślę, że chciałbym spróbować wystartować w tym biznesie.
Dysponuje mniej więcej takim kapitałem: ok7tys zł + planowany kredyt ok 15tys zł. Potrafię projektować loga, wizytówki, papiery firmowe. Projektowanie stron www w html/css/php i aktualnie działanie we flashu - nie jest mi obce. Na tym głównie chciałbym się skupić. Zainteresował mnie też temat plexi. Na co powinienem przeznaczyć kapitał w pierwszej kolejności. Komputer+tablet mam, jak rozwiązać kwestie programów? Pracuje głównie w AdobePhotoshop i Corel - ten drugi jest w miare tani pierwszy wiadomo ;]. Jakie urządzenia zakupić i jakich producentów polecacie [także orientacyjne ceny]. Proszę o odpowiedzi i wszelkie możliwie pomocne sugestie. Pozdrawiam. :) Dodam tylko, że w pierwszym miesiącu miałbym już 2 zlecenia na strony internetowe w tym jedno wraz z logiem, papierem firmowym i wizytówką. Jakie ceny powinienem ustalić na te usługi? Co do zlecenia www+logo-papier-wizytówka - umówiłem się na 1500zł brutto z czego zapewne ok 600zł musiałoby iść do podwykonawcy zajmującego się pozycjonowaniem [tego akurat nie umiem za dobrze ;)] i nie wiem czy ta cena jest dobra. Strona bylaby w technologi flash którą właśnie rozpracowuje i jestem na dobrej drodze ;]
Ja tam na projektowaniu stron się nie znam, ale cena 1500 brutto za stronę, logo i papeteria firmowa to grube przegięcie na Twoją niekorzyść. Dobry grafik nie schodzi poniżej 2000 netto za samo logo (bez projektów papierów firmowych, itp.). Powiem Ci jedno - takimi cenami tylko zepsujesz rynek i sobie i nam. Nie stosuj dumpingowych cen, postaw na jakość. Znam już takich, którzy ustawili swoje ceny w pobliżu zera, ale ich już nie ma na rynku. Zeżarły ich podatki, kontrahenci i podwykonawcy. Jak jesteś dobrym grafikiem to ceń swoje projekty jak należy. Dobre logo identyfikuje firmę nawet kilkadziesiąt lat i po prostu nie kalkuluje się robić za darmo. Przemyśl to, bo niedugo wszyscy będziemy za grosze pracować i po prostu przestanie się komukolwiek opłacać.
A jeśli chodzi o plexę - materiał jest bardzo chodliwy, a jednocześnie trudny w obróbce i kapryśny. Nie istnieje żadne know-how na ten temat. Polecam zajrzeć tutaj i przetrząsnąć forum pod tym kątem. Jakby co służę poradą. Ale pewne jest jedno, na początek potrzebujesz pełną gamę elektronarzędzi - od wiertarki po frezarkę, szlifierkę i pilarkę. Do tego zestaw do polerowania (polecam szybką i względnie tanią metodę ogniową, tzn. gazy techniczne tlen + acetylen, do tego palnik spawalniczy) oraz ploter frezujący (niezbędny przy cięciu liter, kształtów, itp.). Powodzenia!
To w takim razie musze się zastanowić jak zmienić cenę na korzystną w takiej sytuacji. Mieszkam w 20tys miescie i myślę żę dla firm lokalnych 1,5zł za logo to dosyć sporo i mogę nie znaleźć chętnych, choć mogę się mylić. W żadnym razie nie zamierzam stosowac cen dumpingowych, wiadomo, że im większa cena na rynku tym więcej na tym korzystam.
No nic porozglądam się jeszcze poczytam i myślę że czas działać ;] pozdrawiam
|
|