|
Czy warto otworzyć firmę transportową? |
Czy warto otworzyć firmę transportową?
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, myślę o otworzeniu firmy transportowej, myślę o kupnie auta do ok 7 t. i zatrudnieniu kierowcy. Oczywiście wiem, ze trzeba zrobić licencje, certyfikat itp. rzeczy, ale czy warto? Słyszałem, że ciężko o zlecenia (mieszkam w warszawie) czy to prawda? Pozdrawiam
Powiem ci tak, na 1 ciężarówce, to ty nie zarobisz na opłaty, zleceń masa, ale dla ludzi kórzy weszli w ten biznes kilka lat temu (lata 90). Teraz co jedynie, tzw. "nowy", może wejsć na Europę, ale za słabo tak naprawde stawkę, zero zycia, i nie z jednym samochodem, a napewno nie z 7T, jak juz coś, kupujesz komplet, tira np. volvo, daf, merc, scania + naczepa razy 2, wtedy coś zarobisz.
Na 7t nawet nie zarobisz na bułkę z masłem, kierowcy zapłacisz, opłaty, a niech ci zdechnie ciężarówka i obowiązkowy przestuj, kierowca zabierze plecak i pójdzie śląc ci kilka pięknych... Nie wepchniesz sie teraz, sam chciałem wejść, z tą różnicą ze ja chciałem zainwestowac w np. 3 tiry. I mogłem mieć kontrakt na kilka lat, bo juz prawie dogadałem, sprawdzona firma. Byłem jedynym "nowym" z może 20,30 przewoźników. Ale nie wszedłem w to, to niewdzięczna robota. Jak samochód nie będzie latał można powiedzieć dzień w dzień, nie zarobi, nie będzie ciągłosci nie zarobi, niech ci zdechnie, a masz dowieść towar co robisz ? Wzywasz lawete, wyciągasz kocyk, młotek, latarkę i robisz silnik na A4 ? Odradzam ten biznes, z jednym samochodem. Pozdrawiam.
a co myslicie o samochodzie do 3.5t na europe i korzystac z giełdy mysle ze to ma racje bytu tylko pomału rozwijac i nie liczyc od razu na kokosy
To ma jak najbardziej racje bytu tylko auto 8 - 9 europalet i nowe musi byc i zleconka beda i da sie ladnie ciagnac tylko trzeba sie rozwijac i miec dobre auta
Zacznijmy od tego, zerknij na giełdę wolnych ładunków i zobacz ile jest wolnych "pojazdów", i zastanów się czy chcesz widzieć rodzinkę kilka razy w miesiącu.
Nie wszyscy na "giełdzie", są tacy że zapłącą ci od razu, branża transportowa charakteryzuje się tym ze często trzeba długo czekać na wypłatę, a taki biznes jednak kosztuje. Znam ludzi, którzy można powiedzieć ciągle fgdzieś jadą, właśnie w firmach transportowych, to na tym polega, a kasa na jednym samochodzie niech kolega nie pisze ze sie opłaca, bo lepiej zatrudnić się na "Tira" jak mieć tylko jeden samochód, jak wyciagniesz 4 tysiaki na czysto z jednego pojazdu (do 10t) to będziesz happy. Pozdrawiam.
Jezeli jestesmy w tym temacie to czy mogl by mi ktos bardziej wtajemniczony powiedziec to trzeba zrobic zeby zalozyc taka firme ,chodzi mi o certyfikaty,zabezpieczenia Itp,????
Porosze o bardziej dokladna odpowiedz a bede wdzieczny . Pozdrawiam
Koszty początkowe (auto na raty za 150tys.):
Pierwsza rata na samochód - 22 500zł Ubezpieczenia - 35 000zł / rok Przeszkolenie 1 kierowcy - 1000zł CB Radio - 500zł Wyposażenie biura - 5000zł Promocja - 5000zł Razem: 69000zł Koszty miesięczne: rata za samochód - 2500zł licencja - 100zł pracownicy (kierowca i magazynier) - 5000zł eksploatacja - 2000zł media - 300zł Razem: 9900zł
A kurs na przewozenie rzeczy???Lub ubezpieczenie 9000 euro ???To nie jest wymagane chodzi mi glownie o to ,bo wydaje mi sie ze o wszystkim nie wiem.
Pozdrawiam
dlaczego musi byc nowe auto z 2000 roku nie moze byc nie bedzie zlecen czy obawa awari
do tego dochodzą koszty spedycji oraz logistyki
Porsil byym o odswiezenie tematu:P
Kolega podpalił sie za bardzo, jeden samochód nie warto !
Dwa samochody tez będzie ciężko, to nie od tak mówię, znam wielu właścicieli firm spedycyjnych, którzy zaczynali z jedym samochodem i to powiedzmy "jelcz". Wiesz jak abyła różnica ? oni zaczynali w latach 90. wtedy był problem z samochodami, zreszto teraz też musisz czekac, ale teraz jest tego masa i przedstawię ci przykład żebyś wreszcie zrozumiał: Jeżeli jest firma "xxx" i potrzebuje transportu, jest na rynku kilka już lat, ma swoich przewoźników, nie z jednym samochodem a z kilkoma, oni uzgadniają cenę taką aby była wygodna dla obu stron, nowy się nie wciśnie, tak jest wszędzie i to jest normalne. Zdobyłeś raz zaufanie to czemu mają szukać nowych firm jak firma "xxx" moze dokupić ciągnik. A co do licencji itd. poczytaj człowieku w necie jest tego masa. A wracajac brałes pod uwagę to ze teraz zadna firma nie zleci ci transportu swojego towaru, jesli nie bedziesz miał ubezpieczenia, czy to ktoś pisał koledze ? Jak samochód chcesz wziąć w leasing, to nie wierz do końca ogłoszeniom "samochód w leasing, jeden dzień i jest twój". To wcalenie jest takie piękne. A z jednym samochodem, tylko się umęczysz, lepiej przesiądz się na międzynarodowe
Kolega "rafcw" chyba oglądał magazyn firma. Albo źle oglądałem albo w tym odcinku nie uwzględnili kosztów paliwa.
Dolicz jeszcze kurs na przewoz rzeczy dla kierowcy( dawniejsze swiadectwo kwalifikacji ),certyfikat dla wlasciciela firmy i zabezpieczenie na auto.Nie wiem dokladnie ile ale chyba cos kolo 9 tys E jak mowil kolega.
Widzę, że stary post, ale nie mogę się nie odezwać, jak Wy tu pierniczycie takie głupoty... Jak tak czytam, to nikt z Was nie wie jak wygląda prowadzenie firmy transportowej, ani nie ma pojęcia o realnych kosztach takiej działalności... Wszyscy zainteresowani lepiej niech pogadają z kimś, kto juz ma auta, licencję i jeździ.
Sprawdź również podobne tematy:
- Czy warto otworzyc firme transportowa
- Czy warto otworzyć własną firmę transportową? - Chciał bym otworzyć małą firmę transportową - Czy warto? otworzyć firmę? - Firma transportowa dmc 3.5t jednoosobowa, czy warto próbować - Dofinansowanie UE na firme transportową - Dotacje na firmę transportową - Jak założyć firmę transportową - Jakie dotacje na firme transportową Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|