zastanawia mnie, czy warto otworzyć kręgilenie wraz z barem w miescie liczącym 14 tys mieszkańców?
moze ma ktos jakies doświadczenie, czy mozna zarobic na takiej działalnosci?
|
Czy warto otworzyć kręgielnie z barem w małym mieście |
Czy warto otworzyć kręgielnie z barem w małym mieście
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
zastanawia mnie, czy warto otworzyć kręgilenie wraz z barem w miescie liczącym 14 tys mieszkańców?
moze ma ktos jakies doświadczenie, czy mozna zarobic na takiej działalnosci?
to moze zadam inne pytanie, zastanawiałam sie tez nad otwarciem bawialni dla dzieci, to moze odpowiecie mi który pomysł jest lepszy?
up up up
no hej.
jesli pytasz czy warto to sam za bardzo chyba nie wierzysz w sukces powodzenia kregielnia w malym miescie to dobry pomysl,podobnie jak bawialnia dla dzieci(od dawna nie widuje dzieci z matkami bawiacymi sie w piaskownicach,do ktorych sr..ja i sz...ja psy i koty).ale jak kazdy pomysl wymaga przeanalizowania.zanim sie za to zabierzesz pomysl ile mozesz wydac na to pieniedzy( tu chodzi mi o twoj budzet).z tego co mi wiadomo z Urzedu Pracy mozesz dostac dotacje w wysokosci 13 tys.-mozesz to wydac tylko na Srodki Trwale- ale to sam juz sprawdz w UP w twoim miescie.pomysl o innych instytucjach ktore rozdaja dotacje dla odwaznych -moglbys pomyslec o biznes planie ( troche zabawy z kalkulatorem stary:) - w moim miescie (ponad 50 tys.) na jednym z osiedli jest taka bawialnia i cieszy sie ona sporym powodzeniem,obok niej jest kregielnia i tez w niej tlumnie,ale z faktu na mala liczbe torow do gry traci klientow. - jesli dysponujesz mala gotowka lepszy bedzie pomysl bawialni.nie orientuje sie ile moga kosztowac wszystkie te zabawki dla dzieci,zjezdzalnie,napompowany duuuuzy materac itp ale mysle ze sa o wiele tansze niz takie tory do gry w kregle. -w zwiazku z natezona emigracja nie wiem jak duzo mlodych ludzi pozostalo w twoim miasteczku:), bo w sumie to dla nich bym to tworzyl - czy spotkales sie juz z takim pomyslem w twoim miescie? jesli tak to czy jest tego za duzo?czy moze za malo?czy cieszy sie to powodzeniem (ja kiedys myslalem o lumpeksie ale wyrosly one w moim miescie jak grzyby po deszczu,a zanim sie ruszylem bylo juz za pozno). -mysle ze taka bawialnie moglbys spokojnie sam prowadzic, co do baru potrzeba ci troche wiecej personelu. no nie wiem.tyle mi na razie przyszlo do glowy.pomysl nieglupi:) LUDZIE OD BOWIEM DAWNA LUBIA ROZRYWKE I ROBIA DZIECI:)
a wiec tak odp na powyższego posta
po pierwsze w moim miasteczku nie ma jeszcze kregielni, ludzie siedzą w pizzeriach bo tylko one tu są lub jakies restauracyjki, ale nie ma w nich zadnej rozrywki, po drugie z tego co wiem to tory mogę wziazc w leasing, jesli chodzi o ilośc torów to 2 lub 3 a do tego chce bar szybkiej obsługi, głownie kebab i gyros, oraz piwo i jakies lody z deserów, po za tym budynek w którym chce to zrobic znajduje obok trasy głowniej wiec chce sprzedawac jedzonko równiez przez okno, rozumiesz jak np. w mc drive, czyli wiesz w srodku ludzie graja w kregle, i kupują jedzonko, ale ja zarazem zarabiam na tyh którzy nie wchodza do srodka, po za tym chce zamontowa wielki telewizor, czynsz nie jest zbyt wysoki wiec mysle, ze dam rade, mam 70 tys, a sprzetu do baru duzo nie potrzebuje, bo w sumie wzystko załatwie kilkoma urządzeniam tak sobie myslałąm, zeby w jednym budynku umiescic, taki mały plac zabaw dla dzieci, jakby np w niedziele mamusie z dziaciaczkami przyszły, lub całe rodziny to zeby dzieciaki nie przeszkadzały grze jesli mozecie to prosze o komentarze, z góry dziękuje
cóż, może jutro ktos wyrazi swoją opinię, napewno bede tu zagladac
up, up
Kregielnia to dobry biznes, powinien sie przyjac , ludzie jak naucza sie grac czesto wracaja , ale...
KRegielnia to duza inwestycja , napisales ze masz 70 tys a to stanowcza za malo. Jeden Tor dobrej jakosci to okolo 70 tys zl. Do kazdego toru musisz dokupic przynajmniej po 2 kule - 2 rozmiary powiedzmy damskie 7,8 lub 9 i 2 meskie 13,14,15 ( Dobre kregielnie maja kazdt rozmiar). Koszt jednej kuli to okolo 200 zl. Do tego dochodzi obuwie zmienne , z kazdego rozmiaru po 2 pary... Koszt Zrobienia i wyposazenia DOBREJ , malej kregielni ( o takiej jak pisales ,tj 3 tory) to minimum 300 tys zl. Nie licze tu powiedzmy baru i dalszej adaptacji lokalu... Takze jak widzisz koszt otoworzenia kregielni jest dosc duzy, lecz w miescie jak moje tj 70 tys ludzi to naprawde dobry biznes.
Powiem krótko - w tak małej miejscowości to nie ma najmniejszych szans. Sprzęt jest drogi, powierzchnia kosztuje, a w Polsce nie ma kultury kręglowej. Napisałeś, że w Twoim mieście nie ma kręgielni. I nie będzie, nie ma się co dziwić. Nie wiem jak to wygląda w innych dużych miastach, ale u mnie (ponad 550 tys. mieszkańców i 850 tys. w aglomeracji) są bodajże dwie profesjonalne kręgielnie. Przy czym też nie działają samodzielnie. Jedna jest połączona z eleganckim klubem fitness, a druga z knajpą, kafejką internetową i salonem gier elektronicznych.
Zapomnij więc o kręglach. Jeżeli lubisz klimat gier i masz odpowiedni lokal, pomyśl może o kilku stołach bilardowych, piłkarzykach, lotkach (dart - nie wiem, jak to się odmienia) i tego typu sprawach. Może jakieś automaty siłowe (do kopania i bicia) - po kilku piwach faceci będą w to chętnie wrzucać złocisze. Jeśli ludzie skojarzą, że wyróżniasz się tym, że można u Ciebie pograć i będą mieli wybór, to masz szansę zawojować z miejscową konkurencją.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy warto otworzyć kręgielnie z barem w małym mieście": - Co otworzyć w małym mieście? - co na 9m2 w małym mieście? - Sklep w małym mieście - Firma w małym mieście - Inwestycja w małym mieście.
• Strona 1 z 1
|
|