Witam serdecznie
Proszę o podpowiedz czy w moim przypadku opłaci mi się wejscie na VAT.
Prowadzę jednoosobową firmę usługową (informatyka) świadczę usługi dla jednej firmy za które co miesiąc wystawiam rachunek (srednio 2.000zł) koszt mam znikome.
Myślę nad wejscie na VAT zakupie samochodu ciężarowego do 3,5t (zgodnego z VAt-1) i prowadzeniu w ramach firmy handlu samochodami osobowymi oraz motocyklami. pojazdy chce sprowadzać z krajów UE.
Może ktoś spojrzeć na to i podpowiedzieć czy mi się VAT opłaci?
Odliczać będę mógł paliwo, amortyzacja samochu oraz koszt zakupu przyczepy rowniez jako srodek trwały.
Samochody będę sprzedawać wystawiajać fakture VAT-marża
Firma dla której świadczę usługi jest zwolniiona z VAT-u więc dla niej jest wszystko jedno czy jestem na VAT-cie czy nie.
Ponieważ jeżeli mam płacić za usługi VAT 22% od 2.000zł daje 440zł mniej do mojej kieszeni.
Konkretnie chodzi mi o to czy dalej świadcząc uslugi dla ww. firmy oraz handlując od czasu do czasu samochodami (2-3 pojazdy na miesiąc) będe płacić VAT czy raczej kwota odliczeń będzie wyższa i będzie się tworzyć nadwyżka..
Jak w takim przypadku wypada temat prowadzenia nie rentownej działalnosci? czy ktoś może się przyczepić że skoro więcej odliczam niż zarabiam to moja firma jest nie rentowna i mam ją zamknąć bo (o zgrozo) dostanę kare.
Myślę że podałem potrzebne informację w razie potrzeby je uzupełnie.
Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc.