|
Czy warto zakładać spółkę |
Czy warto zakładać spółkę
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
witam mam dwa pytania z dwoma kolegami zamierzam otworzyć firmę budowlaną i tu mamy problem czy lepiej będzie jak każdy z nas będzie osobną firmą czy założyć spółke jak w przypadku spółki będzie wyglądała sprawa z dotacja z urzędu pracy .wiem tez ze aby powyższa dotacja była bezzwrotna trzeba prowadzić działalność przez 12 miesięcy co będzie jak w tym okresie stanę sie właścicielem gospodarstwa rolnego czy to zmienia jakoś mój status czy mogę stać sie płatnikiem krusu zamiast zus zaraz od momentu gdy zostanę właścicielem gospodarstwa i dodatkowo automatycznie będę uzyskiwał przychód z działalności rolniczej czy dochody z firmy i gospodarstwa można rozdzielać? Jak sie rozliczać z skarbówką wiem ze to więcej jak 2 pytania ale nie umiałem tego inaczej ująć z góry dziękuje za pomoc
a może lepiej starać sie o pomoc będąc już rolnikiem wiem ze jest mnóstwo dotacji na rozwijanie działalności rolniczej ale czy mam szanse jako rolnik na uzyskanie dotacji na prowadzenie np. firmy budowlanej.Jeżeli tak to na jakich zasadach i gdzie szukać informacji może ktoś ma doświadczenie i wiedzę którą mógł by sie podzielić dziękuje za pomoc
nikt nie jest w stanie mi pomóc ?
a kto będzie pracował w tej spółce?Jeśli tylko wspólnicy,to nie ma sensu zakładać spółki,każdy niech otworzy na siebie firmę,stara się o dotację,a razem można pracować
dalej będziesz prowadził DG
Jeśli zaczniesz płacić ZUS nie tak łatwo przejść na KRUS Aby ZUS cię zwolnił musiałbyś przed rozpoczęciem działalności przez 2 lata opłacał KRUS
to też zależy od tego czy wykonując usługę budowlaną będziesz wykorzystywał materiały budowlane powierzone czy też będziesz kupował na swoją firmę Jeśli nie prowadziłeś DG przez 2 lata ZUS płacisz ulgowy
dziękuje Hanka za odpowiedź
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy warto zakładać spółkę": - Czy warto zakładać DG, gdy nie będzie się miało przychodów? - Powiem tylko co warto warto produkować:) - Muszę zakładać DG ? - Zakładać firmę czy nie? - czy muszę zakładać dg
• Strona 1 z 1
|
|