|
Czy wymiana bazami mailowymi jest legalna? |
Czy wymiana bazami mailowymi jest legalna?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Reklama w internecie
Autor
Wiadomość
Kupiłem bazę mailingową i rozesłałem do ludzi maile, chciałbym wymienić się z kimś na jego bazę. Czy taka operacja jest legalna w świetle polskiego prawa?
Nie.
Nie wiem jak jest z kupnem, wydaje mi się ze to nielegalne. Natomiast sama wymiana bazą może być legalna jeśli w regulaminie serwisu jest stosowny zapis. Być może się mylę, bo jedynie tak słyszałem. Jak ktoś ma pewne informacje to niech wyjaśni, bo sam jestem ciekaw :)
Wszystko zależy od regulaminu danego serwisu. Spewnością nielegalna jest sprzedaż takiej bazy. W większości przypadków w regulaminie zapisane jest że dane osobowe (w tym maile) moga być udostępnione firmą powiązanym. Wystarczy więc podpisać odpowiednią umowe na udostepnienie danych osobowych użytkowników serwisu i wszystko jest ok.
Radzę skorzystać ze strony Rzecznika Praw Obywatelskich, lub nawet napisać tam - to ten organ zajmuje się tego typu sprawami. Aczkolwiek myślę, że jeśli regulamin został odpowiednio napisany, i zakładał opcję sprzedaży/wymiany danych, to jest to działanie legalny...
Chyba prędzej bym z tym poszedł do GIODO :)
Hm, z tego co sobie przypominam to w momencie jakiejś aferki z naszą klasą to właśnie Rzecznik udzielał w Wiadomościach informacji jak należy obchodzić się z danymi osobowymi zgromadzonymi przez ów portal. Aczkolwiek wysoce prawdopodobne że wcześniej kontaktował się z GIODO... ;)
Hmm, no ja to pamiętam inaczej - zresztą... wystrczy wpisać w google "nasza klasa giodo" i się znajdą odpowiedzi
Myślę że lepszym rozwiązaniem jest to że ja posiadając bazę danych oferuje koledze który tez posiada inna bazę to że w swoim imieniu polecę swoje produkty. To jest legalna wymiana.
Mam nadzieje, że baza nie został kupiona na allegro, bo tam sprzedają chłam
Generalnie wszystko zawsze rozbija się o cenę. Wysyłanie 100 e-maili do swojej dobrze stargetowanej grupy nie może kosztować 10 zł. Niestety nikt kto posiada chodźmy jednego człowieka który mu zaufał i zechciał aby wysyłał mu na skrzynkę wiadomości nie narazi się na odwrócenie tej osoby tylko dla tego że ktoś zapłaci mu 10 zł na allegro za wysyłkę takiego e-maila. Oczywiście są sposoby żeby wysłać inteligentny e-mailing. Nie chce tutaj oceniać tanich ofert za przysłowiową złotówkę ale generalnie to po prostu według mnie jest mailing przypadkowych osób z których większość nie życzy sobie otrzymywania kolejnych wiadomości.
Z tego co wiem kupowanie bazy emaili to nie najlepszy pomysł.
Generalnie trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie kto e-maile czyta (w szczególności te reklamowe). E-maile czytają ludzie którzy wiedzą kto jest nadawcą i mu ufaj. I takie maile nawet jeśli w jakiś nienachalny sposób są reklamowe mają ogromny odsetek skuteczności. Dlatego budujcie zaufanie.
Obawiam się, że jakikolwiek handel bazami jest nie do końca legalny, radzę uważać.
Ale ja właśnie nie mówi o handlu listami bo to nawet nie jest legalne (ustawa o ochronie danych osobowych) ale jeśli mamy np jakiś produkt to możemy dogadać się z osobą która ma już swoją listę że otrzyma taki produkt za darmo jeśli prześlę swojej liście e-mail nie będący nachalną promocją sprzedawanego przez Ciebie produktu a subtelną informacją o korzyściach jakie niesie ze sobą jego posiadanie.
Możliwości jest naprawdę wiele wystarczy tylko poznać osoby które pomogą i ukierunkują Cie na działanie. Legalne działanie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy wymiana bazami mailowymi jest legalna?": - Czy taka forma reklamy jest legalna? - Szukam osób z dużymi bazami danych - Serwis z legalną muzyką mp3 - Legalna czy Nielegalna Reklama??? - Legalna hodowla dziczyzny
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|