|
Czy zlamalam prawo :( ? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Nie prowadze dzialalnosci gospodarczej i sprowadzilam z hurtowni z Chin kilkanascie sukienek dla siebie i na prezenty dla przyjaciolek, koszt okolo 100 $ towar, przesylka - 50$. Teraz jednak zaczelam sie troche obawiac (madry Polak po szkodzie :( ) , bo nie wiem czy to jest legalne??? Paczka sobie idzie, za pare dni ma dojsc, a ja nie wiem... mam zglosic to do urzedu celnego teraz? Czy to ze jestem osoba fizyczna a zamowilam z chinskiej hurtowni kilkanascie sztuk nie jest nielegalne? Czy moze po przyjsciu paczki przyjdzie mi jakis rachunek za clo do zaplacenia, a lepiej nic nie macic i nic nie zglaszac... ehh.. prosze o informacje... z gory DZIEKUJE i prosze o WYROZUMIALOSC
nic nie mąc
jak dostaniesz towar czyli paczke to tylko wtedy kiedy bedzie oclona bo inaczej ci nie wydadzą ocla ci albo jako prezenty , przy deklaracji wartości 100 baksów to bedzie jako prezent i nie płaci sie cła a sukieni ponosisz albo dasz ponosic i po ptokach za pare kiecek nie bedzie afery
wow wow wow bring it back primo wartość przesylki jest nie 100 a 150 dolarow duo cla sie nie płaci do rownowartości 20 euro mato - cos tani ten Twoj shipping czym to poszlo EMS? Jeśli jakies ruskie linie lotnicze to jeszcze bedzie custom fee for sure. A tak na marginesie fajnie to brzmi dla siebie i dla przyjaciółek - nie lepiehj napisac wprost na handel? Comman chińczyk nie wysyla sobie dla przyjaciółek sukieneczek:)
jezeli zamowiłaś kilka sukienek to paczka moze być dość duza. Z reguły urząd celny (np. w Gdyni) wysyła zapytanie o ocelenie i bardzo rzadko bywa ze bedzie to oclone jako prezent (znaczy sie nie oclone), zazwyczaj wszystkie rzeczy zakupione poza UE są oclone według ich taryfy, założmy ze dla sukienek 22% + przedstawienie towaru do ocelnia. Najgorsze w tym wszystkim jest czas oczekiwania oclenia . POWODZENIA !
|
|