jak prać dywany na podłogach drewnianych -możliwość uszkodzeń??
podłożyć folię?
mieszkam w dużym mieście -prawie same bloki-wynająć garaż czy może kupić agregat?
czym doczyszczać miejsca do których nie dojdzie ssawka do tapicerek+ np. frędzle
|
Czyszczenie tapicerek samochodowych, pranie dywanów |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
sprzęt już w drodze tylko widzę parę problemów
jak prać dywany na podłogach drewnianych -możliwość uszkodzeń?? podłożyć folię? mieszkam w dużym mieście -prawie same bloki-wynająć garaż czy może kupić agregat?
z tapicerką nie ma takiego problemu, kupujesz Karchera i środki do tego. Gorzej ze skórą, czym czyścić, czym konserwowac, jakiej firmy środki będą najlepsze, itp.
możliwość uszkodzenia zawsze jest, zwłaszcza podłogi drewnianej, wszystko zależy jak bardzo przemoczysz dywan i jaki to dywan(jakość) co do pranbia skóry to dobrze się zastanów czy będziesz miał na to klienta.
pozdr
Sorry nie jestem jeszcze za bardzo w temacie, ale chciałbym zapytać, czy nie możliwośći czyszczenia "na sucho". Co z czyszczeniem parą. Czy istnieją jakieś urządzenia do suszenia dywanów?
Z góry dzięuję za odpowiedzi
można i na sucho , wszystko zależy od Ciebie, co do suszenia to istnieje kilka urządzeń pytanie czy będzie ci to niezbędne?
Witam!!!
Mam pytanko bo bobka22_86 lub do pawła45 albo do kogoś wtajemniczonego:)....Czy do prania dywanów, wykładzin lub mebli tapicerowanych wystarczy tylko proszek Karchera RM760 i jakiś odplamiacz?? I drugie pytanko.....Czy trzeba miec własne pomieszczenie do prania dywanów, wykładzin i mebli tapicerowanych??Co np. jeśli nie mam takiego pomieszczenia???Czy dywan, wykładzina, kanapa , fotel wyschnie u klienta np. na jesieni czy w zimie???Proszę o szybką odpowiedź... pozdrawiam
witaj,
do prania wystarczy ci RM760 firmowy odplamiacz i ewentualnie impregnat do dywanów, jeśli chodzi o pomieszczenie to warto mieć ale jak nie masz to też dasz rade, wszystko wysycha trwa to dłużej ale nie ma z tym większego problemu, oprócz tego że jesienią jest mniej pracy. pozdr
Witam
Właśnie przygotowuje się do tej działalności, tzn. mam sprzęt, kilka tygodni praktyki, ulotki i stronę www w budowie. Sprzęt wyniósł mnie ok. 7tys: puzzi200, głowica pw10, odkurzacz na scuho-mokro NT 361 Eco, dmuchawa AB 84 (wydaje mi się, że może okazać się zbędna...) + końcówki do tapicerek, turboszczotki itp. + odplamiacz + proszek rm760. Teraz przymierzam się do rejestracji... Znajomi naopowiadali mi, że teraz to idzie wszystko załatwić od ręki prawie w jednym okienku, tzn., że tylko do ZUSu będę musiał jechać a tu wychodzi na to, że będę musiał latać od urzędu do urzędu z karteczką z dokładnym opisem krok po kroku żeby się nie pogubić. :-) Może ktoś wie, jaką formę opodatkowania najlepiej wybrać?
Witam Wszystkich z Branzy Cleaning Services
Prowadze taka dzialalnosc poza Granicami Polski ale to nie oto chodzi. Faktycznie Karcher to dobra firma i Puzzi 100/200 super maszyny ale co do chemii uzywanej karcher-a mam zastrzezenia tzn sa i leprze srodki. Ja uzywam innej chemi, sa srodki do tapicerki skorzanej i dywanow, Srodek do prania dywanow itp jest tak silny ze po 2min popryskanej gumy do zucia rozpuszcza ja tzn robia sie z gumy malutkie granulki a przy tym nie niszczy materjalu, rowniez ten srodek uzywam do czyszczenia skory po wypraniu skory nanoszony jest wosk koloru skory, do kremowej jest wosk kremowy ktory wypelnia pekniecia, wosk pozostaje na skorze ok 6 miesiecy. Rowniez wosk do szyb ktory po nalozeniu wysycha ok 1 min potem nalezy przetrzec szmatka i 100% brak smug, podobny wosk do karoserji, chemia do czyszczenia plastikow nadaje polysk ale nie pozostawia ''lepkosci'' Srodek do czyszczenia alu felg po spryskaniu felg i pozostawieniu na 5 min felgi wystarczy polac woda i wygladaja jak nowe, roznego rodzaju odswierzacze powietrza ktore pozostaja naprawde dlugo. Wiec mozna znalesc naprawde inna chemie a niekoniecznie bedzie to chemia Karchera Baniaki po 5L koszt ok 25-34 Euro.
Wiec jeśli te środki są takie dobre to podaj ich nazwę. Napisz który środek jest według Ciebie najlepszy do danej czynności np: do prania dywanów ..., do czyszczenia tapicerki welurowej..., do odplamiania mebli (wersalek)... itd. Dzięki za każdą pomoc
Środki karchera: proszek RM760 i odplamiacz RM769 wystarczają w conajmniej 95 % przypadków. Wiec na początek naprawdę nie ma sensu kombinować z innymi środkami. Tym bardziej, że środki karchera wychodzą naprawdę tanio w porównaniu do tzw "mocnej chemii".
Uważam, że jeżeli zaczynasz musisz też mieć atrakcyjne ceny, więc moja rada jest taka zacznij od środków karchera bo one na ogół wystarczą. Z czasem zobaczysz o co w tym chodzi, to możesz stosować inne środki do tzw zadań specjalnych. Ja siedzę w tym już kilka lat i właśnie tak robię. Najważniejsze w tym jest to aby być dokładnym i solidnym i tak jak we wszystkim wkładać w to trochę serca, bo tylko wtedy klient będzie zadowolony.
Też jestem ciekawy jakie to środki.
I jak Ty pierzesz skórę?
na prespray jakiego środka używasz? i czy wcierasz mechanicznie go?
Interesuje mnie również wydajność RM 760. Wg moich wyliczeń, które sporządziłem na podstawie specyfikacji technicznych PUZZI 100 i instrukcji użytkowania RM 760 ma się to tak:
-jeśli mamy używać 1%-owego roztworu to: 100 g = 10 litrów środka czyszczącego = 1 zbiornik Puzzi 100 10 kg RM 760 = 100 zbiorników koszt ok 200 zł wydajność pracy na puzzi 100 to ok 10-15m2/h licząc już tą wyższą granicę wychodzi że nad 1m2 pow. czyszczonej spędzimy 4min. wydajność spryskiwania Puzzi 100 to 1l/1min. więc na 1m2 zużyjemy 4 litry roztworu a na 1 zbiorniku wykonamy czyszczenie 2,5m2. Prostym rachunkiem dochodzimy że 10 kg proszku RM 760 wystarczy na 250 m2 ! 250 m2 = ok 200zł 1 m2 = 0,8 zł I stąd moje pytanie dlaczego w wielu sklepach internetowych wydajność jest podawana 1 kg=100m2? Być może mam złe inf. na temat wydajności pracy? teoria co innego praktyka co innego? proszę o pomoc doświadczonych.
Drodzy forumowicze. Pracowałem krótki czas w biurze w firmie zajmującej się na dużą skalę praniem dywanów.
I powiem tak : Czy wiecie, że trzeba dostosować odpowiednią metode do prania dywanów? Niektóre wystarczy wyprać "na sucho", niektóre trzeba na "mokro", są tez inne metody prania. I w zalezności od zabrudzenia i rodzaju tkaniny trzeba dobrać odpowiednia. Jeżeli uważacie, że Wasze pranie dywanu ma polegać na wypraniu go i pozostawieniu mokrym w mieszkaniu klienta - to też Wam gratuluje - NIEPOWODZENIA w tym biznesie. Czy wiecie jaki zabieg TRZEBA zrobić przed każdym praniem, bez względu na zabrudzenia, włókno itd ? Wiecie, że większość ludzi chce aby usunąć nieprzyjemny zapach po zwirzątkach? Wiecie jak to zrobić? I jak to się nazywa? Wiecie, że każdy dywan może uledz przebarwieniu? I trzeba przy każdym praniu robić odpowiednia maszyna test. Heh, Wy nic praktycznie nie wiecie. Myślicie, że kupicie dwie maszyny i zrobicie interes. Nic mylnego :(
|
|