Powracam do poprzedniego tematu , czyli kas rejestrujących.Na moje wątpliwości odpowiedż znalazłem w e-podatniku jeszcze z roku 2006 - z niej wynika , że podatnicy świadczący usługi "wulkanizacyjne", gdzie wartość towaru jest wliczona w usługę mogą nadal korzystać ze zwolnienia ze względu na osiągane obroty.
Mam jednak dalsze pytanie,co do tych obrotów się zalicza - w przypadku gdy nie jest się vatowcem i gdy jest się vatowcem czynnym.Czy tylko sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych a sprzedaż na rzecz osób prawnych (firm) nie? Proszę o podpowiedż.
Nie bardzo też rozumiem czynności zwolnione z obowiązku ewidencjonowania wymienione w załączniku do rozporządzenia MF z dnia 27 czerwca 2008 r (poz 720) pozycję 35.Czy w tej pozycji chodzi właśnie o rozgraniczenie działalności na rzecz osób fizycznych pod warunkami wymienionymi w rozporządzeniu (też skomplikowane! dla mnie nie jasne) i na rzecz osób prawnych?
Jestem teraz na Vacie i mam bardzo dużo chętnych firm do korzystania z moich usług, znajomy powiedział mi ,że sprzedaż dla firm nie wlicza się do obrotów limitowanych.Nie umiał mi jednak podać podstawy prawnej.