Witam, niewiem czy to nowy temat ale mam pytanie??
czy wystawianie faktur z darmowego programu np. fakturka 1.3 jest w pełni legalne?
macie jakieś doświadczenie z takimi programami??znacie jakieś>?pozdr0
|
Darmowe programy do faktur |
Darmowe programy do faktur
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, niewiem czy to nowy temat ale mam pytanie??
czy wystawianie faktur z darmowego programu np. fakturka 1.3 jest w pełni legalne? macie jakieś doświadczenie z takimi programami??znacie jakieś>?pozdr0
Jeśli chodzi o legalność to wszystko zależy od licencji. Jeśli licencja mówi ,że program można bezpłatnie wykorzystać w celach komercyjnych to nie powinno być problemów z prawem. Warto jednak sobie taką licencję wydrukować i wrazie kontroli przedstawić odpowiednim osobom.
Inne darmowe programy do fakturowania jakie znam to: EuroFirma Start 15.03.022 Faktura 1! 5.1.20 FIT Faktura 6.1.85 Invoicer 3.870 i wspomniana przez ciebie fakturka. Wszystkie te programy są okrojonymi wersjami ich płatnych odpowiedników bez obsługo np. madazynu, czy modułu księgowego. Jednak jeśli korzystamy tylko z wystawiania faktur to po co płacić? Na innej nieco licencji są równiaż pakiety firmy Left Hand http://www.lefthand.com.pl Tutaj nie mamy ograniczonej funkcjonalności a jedynie reklamy podczas uruchamiania programu i mały banner reklamowy w samym programie. To chyba tyle w tym temacie :) Pozdrawiam Wieczorek Piotr
Fajny program izissoft profit ściągnąłem ze strony izissoft. pl, program jest darmowy, ma spore możliwości, ale przede wszystkim jest intuicyjny. Przetestowałem kilka innych i jak mam się minutę zastanawiać, gdzie coś kliknąć, to ja dziękuję.
Tutaj wszystko łatwe, w dodatku można szybko wystawić fakturę używając, klawiatury, a nie bawiąc się myszą (chyba, że ktoś woli). Klient przynajmniej nie czeka godzinę na fakturę. W podstawowej wersji jest sprzedaż, klienci i magazyn. No i już sprawdzałem, obsługuje bez problemu nowy vat 23%. Licencja darmowa jest komercyjna, więc Twoje wątpliwości są myślę rozwiane.
A ja znalazłem programik co prawda tylko do wystawiania dokumentów sprzedaży ale za to darmowy. Radzi sobie oczywiście z fakturą VAT ale również ma korekte, zaliczki, rozliczanie zaliczek, proforme, note korygującą, duplikaty. Ma też PDF-a. Jak dla mie jest cool. Ups nie moge podać linka, chyba sobie poradzicie: fajny-program
pozdrawiam
a mi ostatnio gość wystawiał faktury w normalnym exelu. potem w domu sam próbowałem kombinować ale ze jestem cienki w sprawach komputerowych to po piętnastu minutach zatrzasnęłem go rozeźlony.
a mi ostatnio gość wystawiał faktury w normalnym exelu. potem w domu sam próbowałem kombinować ale ze jestem cienki w sprawach komputerowych to po piętnastu minutach zatrzasnęłem go rozeźlony.
Kowalow:
http://office.microsoft.com/pl-pl/templ ... 17255.aspx Tu masz szablony, wystarczy ściągnąć i otworzyć. Większość rzeczy wypełnia się sama. Ja korzystam ze strony ifirma.pl, jest tam darmowy pakiet faktur, można ustawić własne szablony, itp. Dodatkowo mam możliwość wystawienia faktury w każdym miejscu, gdzie jest dostęp do internetu oraz są one bezpiecznie przechowywane na serwerach - nie stracę nic w razie awarii komputera. Jedynym minusem jest dodawanie na dole stopki o wydruku przez ifirmę, jednak mi osobiście za bardzo to nie przeszkadza.
Co do legalności "gotowych programów do wystawiania faktur" to chyba nie ma problemu, poszczególne szaty graficzne czy układ druków akcydensowych może się przecież między sobą różnić, ważne jest aby zachować wszystkie elementy konieczne do sporządzenia faktury czy innego dokumentu.
dzięki kolego. to jest naprawdę fajne. W zasadzie ja miesięcznie nie wystawiam więcej niż 5-6 faktur ale mimo wszystko to jest świetne narzędzie, bo dużo swobodniej mi się pisze na kompie niż ręcznie. po drugie nie potrzeba samemu liczyć, a po trzecie ja chyba cierpię na dysgrafię i czasem baba w biurze kazała mi przepisywać fakturę, gdyż nie była pewna czy z przodu jest np 6 czy 8. Pozdro.
Program musi być legalny, może być na zasadzie licencji freeware. Najważniejsze są jednak elementy obligatoryjne faktury VAT, czyli to wszystko, co nakazuje ustawa w dokumencie zwanym fakturą prostu musi być. A czy wystawiona zostanie na druczku, czy w Excelu, czy darmowym programie jest nieistotne. Oczywiście nie mówię tu nielegalnych programach.
Ja w swojej firmie używam darmowego programu do wystawiania faktur online - efaktury.org. Program jest bardzo prosty, posiada bazę kontrahentów, produktów oraz logo firmy na fakturze, mi w zupełności wystarcza. Do małej firmy nie znam nic lepszego, chociaż przetestowałem już wiele programów.
Ja mam fakture z pakietu office. Prosta w obsłudze. Na małą liczbę faktur w miesiącu sprawdza się
Dla mnie niezwykle pomocny okazał się program do wystawiania faktur online - efaktury.org. Do małej firmy nie znam nic lepszego, chociaż przetestowałem już wiele programów. Program jest darmowy, bardzo prosty, posiada bazę faktur, kontrahentów, produktów oraz logo firmy na fakturze, mi w zupełności wystarcza.
Gorąco polecam darmowy portal do fakturowania, który prócz fakturowania umożliwia prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, wystawianie deklaracji, rejestrowanie wpłat, zaliczek i niezapłaconych. Praca przez przeglądarkę, bez instalacji oprogramowania na komputerze. Więcej info na invoicer pl
Używam szablonów z excela i nie potrzebuję żadnego programu:) Polecam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|