Witam,
czy jesli przekażę bratu samochód lub część nieruchomości w formie darowzny, to czy mój braj będzie mógł w wykonwanej przez siebie działalności wpisywać w koszty amortyzację darowizny?
W ustawie o PIT jest następujący zapis:
Art. 23. 1. Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów:
...
45a) odpisów amortyzacyjnych od wartości początkowej środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych:
a) nabytych nieodpłatnie, z wyjątkiem nabytych w drodze spadku lub darowizny, jeżeli:
– nabycie to nie stanowi przychodu z tytułu nieodpłatnego otrzymania rzeczy lub praw lub
– dochód z tego tytułu jest zwolniony od podatku dochodowego, lub
– nabycie to stanowi dochód, od którego na podstawie odrębnych przepisów zaniechano poboru podatku,
b) jeżeli przed dniem 1 stycznia 1995 r. zostały nabyte lecz nie zaliczone do środków trwałych albo wartości niematerialnych i prawnych,
c) oddanych do nieodpłatnego używania – za miesiące, w których składniki te były oddane do nieodpłatnego używania,
W/g mnie ta darownizna nie podlega opodatkowniu bo to mój brat więc pierwsze grupa podatkowa zgodnie z ustawą o podatku od spadków i darwizn, więc nie jest to też przchód dla mojego brata. Jeśli zatem nie jest to dla niego przychód to nie powinien wliczać amortyzacji do kosztów.
Czy tak to interpretować?
Pozdrawiam.