|
Data rozpoczęcia DG |
Data rozpoczęcia DG
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Czy jeżeli w urzędzie miasta podałem datę rozpoczęcia DG jako 2.11, i z różnych względów nie rozpocznę tej działalności tego dnia, a termin przesunie się ok. miesiąc, może dwa. To czy muszę to zgłosić w urzędzie miasta? I jak wygląda sprawa z zus-em? czy też muszę im zgłosić, że opóźniam datę rozpoczęcia DG?
Tak.
musisz tylko zgłosić w ZUS,jeżeli już zgłosiłes firmę do ubezpieczenia.DLA US nie ma znaczenia i tak liczy się data pierwszej transakcji.Jeśli jesteś vatowcem złóż zerowa deklarację
a jeżeli nie zgłosiłem?
czy chodzi tu o datę zakupu np. materiałów remontowych, czy np. o pierwszy przychód? To kiedy w takim razie muszę się zgłosić do ZUS-u? Z góry dziękuję za pomoc
data rozpoczęcia-pierwsza fa zakupu lub sprzedaży.Do ZUS zgłaszamy się od dnia rozpoczęcia mamy na to 7 dni
A do US kiedy mam się zgłosić w takim razie?
przed dokonaniem pierwszej transakcji
Witam,
Mam podobny problem : tylko ze ja mam date rozpoczecia dzialanosci na 1 grudnia , ale zamierzam rozpoczac dzialanosci (zakupic pierszy towar) przed 10 listopada. Czyli jesli dobrze rozumiem w Urzedzie Miasta nie musze tego zglaszac, tlyko w US zglaszam i do 7 dni w ZUSie . Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanko:
Nie rozpocząłem jeszcze DG, ale mam pierwszy zakup - wykupiłem hosting, mam fakturę, ale hosting i domena są nieużywane aktualnie. Czy US może się do tego przyczepić, że pomimo iż nie prowadzę jeszcze DG dokonałem zakupu, na który mam wystawioną fakturę? Nie jestem vatowcem.
Doczepić się zawsze może, czy możesz za to mieć karę - nie.
Sprawdź również podobne tematy:
- Data rozpoczecia DG
- Data rozpoczęcia - Data rozpoczęcia - interpretacja. - Data rozpoczecia dzialnosci a zus i us - Problem z datą rozpoczęcia DG - Data rozpoczęcia działalności firmy - Data rozpoczecia działalności gospodarczej - DATA ROZPOCZĘCIA DZIAŁALNOSĆI GOSPODARCZEJ - Koszt poniesiony przed datą rozpoczęcia działalności firmy Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|