Witam, zainteresowałem sie ostatnimi czasy giełdą i troche pogrywam. Interesuje mnie głównie daytrading. Kupuje akcje i sprzedaje je tego samego dnia nabywajac i powoli nabywam wiedze. Z uwagi na to ze przegladałem ostatnio jakies badania gdzie były podane statystyki zainteresowało mnie to ze ponad 50% inwestorów do daytradingu uzywa kontraktów terminowych a bardzo mały procent samych akcji. I właśnie chciałem zapytac jak to jest, czym najlepiej inwestowac? Akcjami czy kontraktami czy moze jeszcze czyms innym?
Czy jezeli chce nabyc kontrakty terminowe to sprawa sie ma tak samo jak z akcjami, ze jezeli złożę zlecenie to musze czekac az zostanie zrealizowane co w przypadku akcji czasem trwa nawet ponad godzine albo dwie czy kontrakty sa realizowane natychmiast? Bo z tego co wiem to niektórzy potrafia zrobić kilka tranzakcji kupna i sprzedazy na jednej sesji, a mi sie udaje czasami ledwo sprzedac kupione akcje.
I jeszcze jedno pytanie, gdyż mam konto w bossa i jak to jest z pozycja krótką na akcjach. Jak mam zrobić żeby sprzedać akcje których nie mam, jak wyglada pozyczenie akcji od domu maklerskiego w bossa, czy jest tam jakas dodatkowa opcja? Jak sie otwiera pozycje krótka w bossa?
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje i mam nadzieje ze ktos udzieli mi madrych i pomocnych odpowiedzi.