http://www.bankier.pl/inwestowanie/narz ... indicator=
0.28-0.90 !!!
chyba warto...
|
daytrading ? |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
z tego co wiem to daytrading to granie w ciagu dnia czyli kupno i sprzedaz w ciagu jednej sesji a to jest wykres od 12 marca do 5 kwietnia
Czy podpisujac umowe z domem maklerskim musze zadeklarowac, ze chce grac w systemie daytrading? Bo rozumiem, ze sa rozne prowizje dla daytraingu i inwestycji dluzszych w czasie. Czy musze informowac DM, ze zamierzam sprzedac udzialy tego samego dnia? Jak to wyglada od strony technicznej?
Jak zalozysz sobie rachunek to mozesz robic sobie co chcesz. Jesli bedziesz chcial grac day trading to dom maklerski sam wyciagnie z twoich zlecen te ktore byly realizowane jako day trading i zwroci ci czesc prowizji.
Day Trading możesz sam uprawiać kiedy chcesz i za ile chcesz. Czyli np. kupno i sprzedaż akcji jakiejść spółki w ciągu tej samej sesji. Na przykładzie DM BZWBK wiem, że jak kupie akcje X to płace 0,39% prowizji od zakupu. Potem je sprzedaje w czasie trwania tej sesji i płace najpierw 0,39 % prowizji od sprzedaży, ale system sam rozpoznaje, że wykonałem to w ciągu jednej sesji i koryguje to do prowizji 0,25% od sprzedaży. Różnica pomiędzy 0,39% a 0,25 % jest później zwracana na twoje konto. Końcowy efekt taki, że kupno 0,39% prowizji, sprzedaż 0,25 % prowizji. To jest wersja bez podpisanej osobnej umowy Day Trading.
Wersja z podpisaną dodatkową umową Day Trading. Zakładając sobie konto w domu maklerskim pewnie nie dostaniesz odrazu możliwości podpisania takiej umowy (ja nie dostałem). DM po obserwacjach i analizie twoich poczynań na giełdzie, twoich obrotów, zysków, strat etc. na twój wnisek może po jakimś czasie zgodzić sie na taka umowę. Umowa taka daje ci nastepujace możliwości: Inwestując własny kapitał (oczywiście mówimy o operacjach w ciągu jednej sesji) możesz skorzystać z możliwości zwiększenia kapitału inwestycyjnego np. w stosunku 10% twój kapitał 90% kapitał banku dany tobie tylko na tę transakcję (czyt. taki kredyt 1 dniowy). Czyli dajesz swoje 10 tyś zł, a bank daje ci dodatkowo 90 tys zł. Możesz wtedy kupić akcje za 100 tyś zł. Prowizje od zakupu i sprzedaży akcji wynosza wtedy w przypadku DMBZWK 0,2%. Załózmy, że zyskałeś na sprzedaży, to cały zysk z zainwestoanych 100 tyś zł jest twój, a 90 tyś należących do DM oddajesz automatycznie sprzedając akcje w tej samej sesji nic nie płacąc za ich pożyczenie. Ryzyko jest takie, że jeśli zakupione przez Ciebie akcje stracą na wartości to 90 tyś i tak musisz oddać, a stratę procentową od 100 tys zł zainwestowanych musisz pokryć z własnych środków. Jeśli spadek wartości danej spółki byl w przypadku akcji za 100 tyś zł powyżej 10 % to automatycznie zapomnij o swoich własnych 10 tys złotych bo tyle straciłeś z tytułu spadku wartości akcji o 10 %, a 90 tyś zł które ci zostały musisz oddać dla DM, a jeśli spadek jest jeszcze większy to zaczynasz mięć problemy jeśli nie masz więcej własnych środków na swoim koncie maklerskim do pokrycia strat i nie masz juz 90 tys, które musisz oddać, tylko masz mniej. Jest jescze inna możliwość jeśli twoje akcje spadają w ciągu tej jednej sesji i nie chciałbyś ich jednak sprzedawać w tej samemej sesji. Możesz je przytrzymać, ale max. 3 dnia od zakupu tych akcji bedzie z twojego konta maklerskiego odsaldowane te 90 tyś zł wraz z dodatkowym 1% prowizji za nie dotrzymanie warunku 1 dniowego obrotu akcjami. Jeśli je masz to półbiedy, jeśli nie to czym predzej będziesz musiał sprzedac te akcje zakupione za 100 tyś lub zrobi to za ciebie DM w procesie egzekucji długu. Ryzyko prztrzymania tych 3 dni jest takie, że akcje moga sie nie odbić i stracisz jeszcze więcej jak 1 dnia. Wiem, że można dzieki temu sie szybko wzbogacić, ale można również szybko stracić i to dużo więcej niż się czasami posiada. Także ja, powalczę najpierw za własne pieniążki do czasu kiedy nabiorę doświadczenia, a i tak wtedy mocno się zastanowie czy korzystać z tej dżwigni finansowej oferowanej przez DM. Powodzenia wszystki Day Tradingowcą :) Edit: Dodam jeszcze, że osobna umowa Day Trading zmusza Cię do korzystania z ustalone dźwigni z kredytu (np 10%Ty/90%DM, czy 30%Ty/70%DM, w zależności jak zdecyduje DM) i tylko wtedy korzystasz z obniżonych stawek prowizji np.0,20%. zamiast 0,39%. Jeśli nie korzystasz z tej dźwigni to płacisz prowizję za kupno/sprzedaż w tej samej sesji np. jak w moim przypadku 0,39% Kupno, 0,25% Sprzedaż.
|
|