|
Debiut na allegro |
|
Strona główna forum
‹ E-Biznes
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Chciałem rozpocząć dyskusje dotyczącą debiutu na Allegro. Branża komputerowa, nowy user brak komentarzy.... Jak i czy warto się za to zabierać ?
No cóż. Łatwo na pewno nie będzie. A czy się opłaca? To mała analiza SWOT i do dzieła :-) albo i nie :-(
Witam, uważam że pomysły należy realizować, bo po coś wkońcu żyjemy.Mojej wypowiedzi jednak nie bierz do siebie, tak samo jak i inni ale tylko tak mogę wyrazic swoje emocje w stosunku do allegro. BANDA ZŁODZIEII !! Swego czasu zajmowałem się dystrybucja sprzętu car-audio również poprzez allegro. Na allegro wystawiałem na początku 1/4 oferty jakie miała do zaoferowania hurtownia. Konto ze 138 komentarzami, na początku miałem ok 70, było to moje prywatne firmowe konto. Administracja allegro wiele razy je blokowala na początku
aktywnej sprzedaży, powody były błache i najrozmaitsze, za każdym razem wynajdowali nowe wogóle bez sensu. Np. że niby ktoś założył konto na podobne dane adresowe i należy przeprowadzić weryfikację danych oby dwóch stron. To w tym wypadku wysyłałem im ksero dowodu tożsamości, konto nieaktywne przez 3tygodnie, nie raz miesiąc, sprzedaż stoii. O stratach finansowych nie mówiąc. Miałem kilka sytuacji że kopie dowodu musiałem wysyłać im po dwa razy. Klienci zbuntowani, musiałem odbierać telefony i tłumaczyc z jakiego powodu zablokowali konto, że wszystko jest ok.I tak właśćiwie przez okres 8miesięcy, konto allegro zablokowane było 4 razy. Raz posiadałem do sprzedaży 50szt odtwarzaczy marki Medion, wystawiłem po bardzo okazyjnej cenie. Była to najmniejsza możliwa cena wtedy jaka istniała na allegro. Odtwarzacze przeznaczone na wyprzedaż ze wzgledu na stary dość juz model. W ciągu dwóch dni z tych 50szt sprzedałem 18szt. i konto zablokowane. Co mnie dziwiło akurat że miałem przez cały czas na allegro 14innych aukcji a tu akurat przy dwu dniowym trwaniu obecnej konto zawieszone. Powód...ten sam co kiedyś że niby ktoś założył konto na podobne dane adresowe i należy przeprowadzić weryfikację danych oby dwóch stron. Nie wierzyłem w to, szlak mnie trafił i zostawiłem allegro w cholere.Bo nic im nie udowodnie przecież, a wszystko wyglądało tak jak bym był dla kogos za konkurencyjny na allegro. Jak sobie jeszcze pomyślę jakie to oni biorą prowizje od sprzedaży i że potrafią robic takie numery moje wrzody żołądka tego nie wytrzymują. JEDNA WIELKA BANDA ZLODZIEII. A co do prowizji to prawda jest taka że allegro zabierało mi 50% mojej marży.Nie życze nikomu nigdy takich przygód zwłaszcza wirtualnie poprzez allegro.Oni się tam wogóle Tobą nie przejmują i nie interesują. Od tej pory przez 2 lata nie korzystam już kompletnie z tego serwisu. Jeśli chce coś kupić namawiam sprzedawce do wystawienia tego przedmiotu na innym serwisie aukcyjnym, który w dodatku nic nie kosztuje. Pozdrawiam i niech to dla niektórych będzie przestrogą by zapobiec się przed kłopotami.
ja korzystam z allegro juz ponad 2 lata i tylko raz mialem zablokowane konto przez to ze znalezli moje dawne konto sprzed 5 lat na ktorym polecialo troche neicenzuralnych slow w komentarzu i zablokowali. Wyslalem skan dowodu osobistego i od tej pory zadnych problemow. Jedyne co mnie denerwuje to te przerwy techniczne...
Wracajac do tematu to debiut na allegro i to jeszcze w branzy komputerowej to naprawde ciezki kawalek chleba... musialbys miec naprawde bardzo niskie ceny, co w przypadku braku punktow komentarzy, owocowaloby podejrzeniem potencjalnych klientow ze to jakies oszustwo. Pierwsze co musialbys zrobic to zalapac conajmniej 20 komentarzy. Nastepnie zrobic ladny design swoich aukcji - grafika, tresc itp., to bardzo przyciaga uwage klientow i zostaje w ich pamieci. No i najwazniejsza sprawa, ludzie na allegro sugeruja sie cena. Jezeli widza, dajmy na to przyklad, mietek ma kostke ramu ddr kingston 512mb za 34,99zł, a ziutek ma to samo za 33,99zł, to kupia u ziutka oczywiscie nawet jesli ma zawyzona cene za wysylke. 1zł roznicy to bardzo duzo... Dopiero jak juz bedziesz mial wyrobiona marke na allegro to klienci beda kupowali nawet za drozej, no ale do tego trzeba dojsc. Mi to zajęło ok 2lat zeby wyrobic sobie marke na allegro, gdzie ludzie wola kupic drozej u mnie o 2zł niz u kogos innego za taniej.
Dokładnie. Branża komputerowa jest bardzo trudna szczególnie jeżeli chodzi o allegro. A co do konkurencji to bywa różnie. Ja np gdy zaczynałem miałem tylko dwóch konkurentów ( z czego jeden koles który zajumał mój pomysł były kolega ) szalał na allegro ceny mial bardzo niskie ( potrafił miec marze 5 zł co jak wiadomo kompletnie sie nie opłaca ) napsuł mi krwi jak tylko mógł. Kiedy patrzyłem jego miesieczna sprzedaz a moja totalna przepaść. Ale wkońcu sam się wykończył. Miał takie niskie zarobki ze ciagle dokładał :) a na dodatek robił z ludzi baranów bo kupili u niego taniej o 100 zł towar wart ponad 1000 zł i ani towaru ani pieniedzy ani kontaktu :) Teraz widze ze całkowicie usunął sklep... Jego oszukani klienci teraz przychodzą do mnie a ja w tym momencie szukam DEALERÓW na polske bo jest duze zainteresowanie moim towarem... WNIOSEK?: różnie bywa z tą konkurencją ale przyzwyczajenia ludzi nie zmienisz. Jak widza ze taniej to kupują :/
Realne ale bardzo ciężkie. Po pierwsze rynek jest już nasycony. Bardzo dużo oferentów, czy to na allegro, czy sklepów internetowych które też mają atrakcyjne ceny, przez co będziesz miał bardzo małą marżę. Do tego masz 0 komentarzy = czytaj = mała wiarygodność. Na pewno na początku musiałbyś sprzedawać praktycznie bez marży tylko po to by wyrobić sobie sporo komentarzy. Może na początek warto sprzedawać cokolwiek byle wyrobić komentarze. Szansą na start i wyrobienie sobie marki mogą być zbliżające się święta.
Witam.Komentarze pomagają są ważne , ale nie znaczy to że bez nich nie będziesz nic sprzedawał.
Ja musiałem rozwiązać umowę z allegro po dwóch latach ponieważ dane konta nie zgadzały się z danymi do faktury VAT. Otworzyłem natychmiast nowe konto , zleciłem zrobić nowy szablon , w ciągu miesiąca zrobiłem sprzedaż na ponad 200 tys zł , dostałem prawie setkę komentarzy, i zapłaciłem parę tyś prowizji :)
Nie no jasne przecież każdy kiedyś musi zacząć. Także to nie jest bariera nie do przeskoczenia ale na początku będzie minusem dla osoby wchodzącej na rynek. Ale szybko można na tanich rzeczach zdobyć wiele pozytywnych komentarzy i działać normalnie już.
wow 200 tysi przez Allegro... co to za branża?
sprzedal konto na naszej klasie za 200k ;)) a tak na powaznie to start z "0" kontem komentarzy jest niezwykle ciezki. Na swoim przykladzie- na poczatku sprzedaz srednio 1szt/dziennie. Po zdobyciu kilkunastu komentarzy sprzedaz juz regularna po kilkanascie sztuk dziennie.
Na poczatek dobrze jest najpierw kupic pare rzeczy zeby uzyskac minimum czerwona gwiazdke. Dalej juz samo poleci ;)
Dla zwiększenia swojej wiarygodności zamawia się profesjonalny szablon ( 60zł) , podaje wszystkie dane firmy, można podać link Zumi z lokalizacją swojej firmy, wpisać możliwość odbioru osobistego.
Dobrym sposobem jest napisanie w aukcji " Istnieje możliwość sprawdzenia paczki przed zapłaceniem i odbiorem przesyłki od kuriera" U mnie tak jest i klient ma taką możliwość. Znam firmy którym pozawieszali konto przy 3000tys komentarzy i więcej , miesiąc czasu na nowym koncie i 300 nowych komentarzy. Dla chcącego nic trudnego.
|
|