|
Developer jak nim zostac |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam serdecznie wszystkich na forum mam pytanie chcial bym zostac developerem wiadomo nie potentat ale taki maly tylko nie wiem jak to wyglada od strony formalnej jakies uprawnienia, i tak wogole wszystkie informacje jakie mozna uzyskac od was dziekuje
Przede wszystkim - ile mozesz wylozyc kasy. Bo jesli zle odpowiesz na to pytanie, to nie ma sensu wdawac sie w szczegoly.
ja potrzebuje informacji na moim etapie ogolnie ale dzienkuje za zainteresowanie
Ogólnie to odpowiem jak przedmówca - tylko kasa :-)
Pozwoleń specjalnych żadnych, czyba że na budowę. Potrzebujesz działki i wybudowanego budynku w stanie surowym zamkniętym. Wtedy sprzedajesz lokale, a za uzyskane pieniądze robisz instalacje, podłogi i ocieplenie. Jak nie masz przynajmniej odpowiedniej działki, 500 tys w gotówce i kredytu na drugie tyle, to załóż inny wątek (o szukaniu inwestora) Pamiętaj, że każdy metr budynku z instalacjami, ociepleniem i tynkiem to koszt rzędu 1500 zł bez działki. Pozdrawiam,
ogólnie wygląda to tak:
jesli masz dobry pomysł i zabezpiecznie pod kredyt to możesz przystapic do realizacji; na dzień dzisiejszy mieszkania sprzedaje się w stanie... wyobrazonym :) tzn. robisz projekti kiedy juz kopiesz fundamenty zaczynasz sprzedawać mieszkania, które na tych fundamentach maja powstac :) w zesżłym miesiacu "zamknełam" podobnego klienta; z tym, że faceci (bo było ich dwóch), mieli trochę ziemi, na której powstanie osiedle domków, troche własnej kasy, a resztę (pod zastaw innej ziemi) pożyczyli z PKO BP; teraz czekają tylko na pozwolenia :), oczywiscie kredyt zostanie uruchomiony w momencie, kiedy uzyskają wszelkie zgody i pozwolenia; biorąc pod uwagę dzisiejszą sytuacje na rynku nieruchomości i prognozy, nieruchomości to "złoty interes"; w wymienionym banku nie było większych problemów z uzyskaniem brakujaych srodków;
Witam
Tak jak w temacie, chce zostać deweloperem (oczywiście nie sam). Tego typu tematy były poruszane jednak moja sytuacja jest nieco inna. Możliwości mam dość duże(tak mi się przynajmiej wydaje), osoba z którą zaczynałbym to, posiada prężenie działająca firmę budowlaną i siedzi w tym interesie od kilku lat (budowa, remonty, nie deweloperka), podobna sytuacja kapitałem. Firma funkcjonuje już wiele lat, ma oszczędności oraz możliwości dużego kredytu (w oczach banku jest bardzo wiarygodna). Pozostaje znalezienie działki i architekta. Jakie są moje pytania, przede wszystkim od czego zacząć, z czego się dokształcić, co powinienem wiedzieć. Oprócz architekta, strony internetowej i działki, co będzie mi jeszcze potrzebne?
|
|