Mam pytań kilka, otóż chce zostać develeperem, budować bloki od zera, nie mówie o firmie budowlanej, bo ta, przynajmniej na początku byłaby wynajmowana. Chce wybudować blok po to, aby sprzedać potem pojedyncze mieszkania lub oddać je w dzierżawę. Chcę to osiągnąć nie czekając na manne z nieba, aż wygram w lotka. Jak to zrobić? Mam na myśli, czy istnieje szansa, że dadzą mi kredyt inwestycyjny? Czy Unia poręczy mi ten kredyt? Czy może sama coś dopłaci? Otóż, ja to widzę tak: kupuje działke (dużą, bardzo dużą, za swoją kase), wynajmuje architekta, również za swoje pieniądze, i teraz osobiście widze 2 możliwości:
1. ogłaszam sie, że na mojej działce powstanie blok, ludzie interesuja sie mieszkaniami, płacą mi za lokale, mimo, że ich jeszcze nie ma, ja za te pieniądze buduje blok i ludzie się wprowadzają,
2. Skoro mam projekt i mam działke, idę do banku po kredyt, dadzą mi? jakieś 5 baniek, mimo iż nie mam zadnych dochodów? czy unia pomoże w tym przypadku?
Pozostaje pytanie, o jakich pieniądzach mówimy? bo nie znam się na tym kompletnie. Blok, z 40stoma mieszkaniami, 5cio pietrowy (pomijając cenę działki, bo wiadomo, to zależy). Ile moze kosztować materiał+wynajęcie firmy budowlanej?
Może jest wśród nas jakiś Developer który nie boi się pomóc potencjalnemu konkurentowi?
Ponadto, chciałbym wiedzieć, czy ktoś orientuje się, ile może kosztować taki projekt? 10tys? 50 tys?, 100tys? 500 tys?
Bo pomijając cenę działki, której cena jest uzależniona od lokalizacji, ile może kosztować projekt architekta? wtedy będę wiedział ile pieniędzy potrzebuję na początek, a potem mogę próbować swoich sił za pomocą sposobu nr.1 który opisałem powyzej.
W tym watku jest dużo teoretyzowania, ale liczę na duże zainteresowanie, popyt w tym kierunku przekracza podaż, także są duże szanse na powodzenie, ino chciałbym znać szczegóły, ile pieniędzy mi potrzeba?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc wszelkiego rodzaju