W związku z giftami od naszego Państwa w postaci promocyjnego Zusu zastanawiam się nad otworzeniem DG zamiast pracy na etacie. Na początek wykonywałbym usługi podwykonawcze dla innych firm (jednej lub kilku). W związku z tym mam kilka pytań:
1.W ograniczeniach stosowania opodatkowania Ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych jest zapis:
Z tej formy opodatkowania nie mogą korzystać:
......
— osoby rozpoczynające działalność samodzielnie lub w formie spółki, jeżeli podatnik lub co najmniej jeden ze wspólników, przed rozpoczęciem działalności w roku podatkowym lub w roku poprzedzającym rok podatkowy, wykonywał w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres działalności podatnika lub spółki.
Czy w związku z tym zapisem nie będę mógł wybrać tej formy opodatkowania jeżeli chcę założyć DG zajmując się podobnymi usługami co mój były pracodawca? Czy US po prostu odmówi tego rodzaju opodatkowania na starcie czy też np w trakcie kontroli? Na jakiej podstawie można stwierdzić czy te czynności „wchodzą w zakres” czy też nie? Na podstawie PKD mojej DG i mojego poprzedniego pracodawcy, czy też wpisów w fakturach które wystawię? Jak to obejść (i czy się da) zgodnie z prawem?
2. W nowych przepisach (od 2007r) jest ponoć zapis że jeżeli wszystkie faktury wystawiam na jedną firmę to nie może być to traktowane jako DG. Czy w związku z tym jeślibym wystawił jedną (w miesiący lub kwartale – nie wiem) fakturę na inną firmę – nawet na 1zł – to czy wtedy już będzie ok?
Dziękuję z góry za odpowiedź (odpowiedzi)
Andrzej Stachurski