|
DG+etat a nieopłacane składki przez pracodawcę |
DG+etat a nieopłacane składki przez pracodawcę
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Jestem zatrudniony na etacie do tego prowadzę działalność gospodarczą z tytułu której odprowadzam tylko składkę zdrowotną. Właśnie się dwiedziałem, że mój pracodawca od trzech miesięcy nie odprowadza składek na zus od moich zarobków (etat). Czy w tej sytuacji powinienem płacić pełen zus z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej?
Jeśli umowa o pracę z obecnym pracodawcą została zawarta przed rozpoczęciem działalności gospodarczej to tak jak było dotychczas pracodawca powinien odprowadzać wszystkie składki wraz ze składką zdrowotną oczywiście. Prędzej czy później będzie musiał zaległości w składkach uregulować. Natomiast Pan mimo, że te składki były dotychczas nie płacone, nie ma Pan obowiązku opłacać tych składek z tytułu działalności gospodarczej, ponieważ obowiązek ich opłacenia leży w dalszym ciągu po stronie pracodawcy.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "DG+etat a nieopłacane składki przez pracodawcę": - Mozliwość zwrotu podatku przez pracodawce, um.zlecenie,jak? - działalność a pełny etat - składki zus - 29l rozpieszczony przez etat w korporacji - Poniesienie strat przez sprzedawce przez opóźnienie płatnośc - etat a DG i ZUS
• Strona 1 z 1
|
|