Na początku opiszę moją sytuację:
- jestem zameldowany w miejscowości X
- mieszkam z zamiarem stałego pobytu w miejscowości Y
- miejscowości X i Y podlegają pod inne US
- w miejscu zamieszkania wynajmuję mieszkanie, ale nie mam pisemnej umowy najmu
- rodzaj działalności: Internet (reklama, strony WWW)
Mam problem z wypełnieniem kilku rubryk we wniosku CEIDG-1:
- 04. Adres miejsca zamieszkania wnioskodawcy
Tutaj chcę wpisać normalnie adres zamieszkania (nie mam pisemnej umowy). - 05. Adres miejsca zameldowania wnioskodawcy
Oczywiście adres z dowodu. - 10.1. Adres głównego miejsca wykonywania działalności gospodarczej
Adres wirtualnego biura. - 10.2. Adres do doręczeń
Mogę tutaj podać adres zamieszkania? - 22. Adres miejsca przechowywania dokumentacji rachunkowej wnioskodawcy:
Mogę tutaj podać adres zamieszkania? (sam będę prowadził księgowość, za pomocą platformy online ifirma)
Teraz kilka pytań:
- Czy jeśli tak uzupełnię wniosek o wpis to będzie dobrze? Jeśli nie to powiedzcie co zmienić.
- US, w którym mam się rozliczać to urząd właściwy dla miejsca zamieszkania (to wiem), ale co jeśli biuro wirtualne podlega pod inny US w tej samej miejscowości? (tam będzie główne miejsce wykonywania działalności gospodarczej)
- Czy wybór oddziału ZUS-u ma jakieś znaczenie? (oczywiście wolałbym ten w miejscowości zamieszkania)
- Chcę od razu zarejestrować się jako VAT-owiec, z tego co się orientowałem to podatek dochodowy jest płacony według miejsca zamieszkania a VAT według siedziby głównej DG - w moim przypadku wirtualne biuro, tak? Czy są jakieś z tym problemy? Pytam bo mam na oku dwie firmy - tańszą i droższą. Droższa podlega pod ten sam US co ja.
Trochę dużo tych pytań, dla niektórych odpowiedzi na nie mogą wydawać się oczywiste, ale dla mnie nie. Więc będę wdzięczny jeśli ktoś mi odpowie ;)