Witam, planuję założyć DG sklep internetowy akc. gsm, PC, telefony, GPS itd. i mam kilkanaście pytań, gdyby ktoś podzielił się swoim doświadczeniem, byłbym wdzięczny.
1. Czy można dostać wpłatę na bankowe konto firmowe wpłatę np. od syna lub inną ale nie ze sprzedaży?
2. Czy można przyjmować od klientów wpłaty przez Paypal, Moneybookers itp. jeśli to są wpłaty od kupujących?
3. Czy te konta muszą być na osobę która ma zarejestrowaną DG?
4. Czy można korzystać do prowadzenia firmy z czegoś co jest nie na firmę np. stary komputer, nigdzie nie podawany itp.?
5. Czy można pomagać rodzicowi tak, że prowadzi się za niego księgowość na komputerze np. zarejestrować na allegro itp. bez wynagrodzeń, pomoc w pokazywaniu informacji dla kontroli z US?, czy Państwo z US powiedzą, że wszystko wyjaśni im tylko osoba na którą jest DG? Albo jak ktoś wysyła przez pełnomocnictwo klienta, to przecież nie zabronione, ale co na to US?
6. Rozumiem, że przy ryczałcie i KP, można nie ewidencjonować rozchodów? Ale rachunki trzeba mieć?
7. Czy ZUS lub US może domniemywać, że coś było zrobione specjalnie, jeśli to było zgodnie z prawem? Np. czytałem o sytuacji w której ktoś, nie pamiętam z jakich powodów, zawiesił i wznowił działalność w tym samym mies. i mogło to zostać potraktowane jako chęć uniknięci podatków. Czy jednak mogę np. wznawiać i zamykać do woli?
8. ile około wyniosłaby Karta Podatkowa dla mieszkańca wsi (mniej niż 100 mieszk.), handel detaliczny w internecie?
9. Czy sklepy internetowe są opodatkowane w przypadku ryczałtu na 3% od przychodów?
10. Co jest najbardziej kontrolowane w przypadku kontroli z US? Przychody i rozchody (księga), rachunki? Czy może sposób wykorzystania zakupionych materiałów itp?
11. Kiedy, co ile można zmienić Klasyfikację działalności?
12. Czy jeśli sprzedaję tel. gsm, to musze mieć kasę fiskalną?
13. Czy karta podatkowa nie wyklucza pomocy rodziny?
14. jeśli prowadzę DG w swoim domu na wsi, a niemam tu zwykłego sklepu, tylko ew. odbiór osobisty, a tak, to wysyłam pzez neta, to nie płacę podatku od nieruchomości?
15. Czy muszę wtedy coś poza szyldem wyznaczać w domu np. biuro?
Dzięki za jakieś odpowiedzi.