|
DG wpis do ewidencji - strona 2 |
DG wpis do ewidencji
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Wyszukiwarka na forum się zepsuła?
A ja mam pytanie co do tego czy jeżeli mam określoną datę rozpoczęcia działalności na 10 sierpnia, to czy od tego dnia i po nim, mimo iż jeszcze przez około 2 miesiące nie będę miała żadnych przychodów ponieważ muszę dostosować lokal, mogę już kupować na firmę i "wrzucać" w koszty te zakupy?
Bardzo proszę o pomoc....
Tak.
Czytam to wszystko co napisaliście i zastanawiam się. W 2005roku złożyłem wniosek o działalność (wymagał tego ode mnie bank z którym miałem współpracować) do współpracy jednak nie doszło i poszedłem do urzędu miasta zawiesić lub zlikwidować działalność. Tam jednak dowiedziałem się że działalność istnieje dopiero od chwili gdy zjawię się w ZUS z deklaracją. Na początku roku (z przyczyn osobistych) musiałem zlikwidować tą działalność. Teraz rejestruję nową i gdy pytałem, to w urzędzie miasta dowiedziałem się że tamtej nie było (bo jej nie uruchomiłem w ogóle) -zaczynam od nowa. Więc coś jest nie tak.
witam muszę zrobić zmianę wpisu do ewidencji DG i mam pytanie kosztuje to 50 zł czy żeby to w koszty ciepnąć muszę mieć na to jakąś fakture z urzędu gminy czy tylko potwierdzenie przelewu bankowego?
Dowód Wewnętrzny i najlepiej przelew jako załącznik.
Witam.
1.) Chcialem spytac czy aby wypelnic wpis do ewidencji dzialnosci gospodarczj musze czekac az otrzymam numer NIP czy mozna zaniesc bez wypelnionego pola NIP ktore pozniej bede musial isc i uzupelnic? 2.) Czy moge pobrac wniosek o wpis do ewidencji z internetu z innego miasta i zaniesc go do mojego urzedu? Oczywiscie na wniosku wpisze moja miejscowosc. Pytam poniewaz to zgloszenie ktore otrzymalem jest jakies dziwne mam tam : Przedmiot dzialnosci gospodarczej wg PKD 2007, Oznaczenia przedsiebiorcy , Glowna siedziba firmy , Oddzial firmy lub inne stale miejsca , Data rozpoczecia. A gdzie np. skrocona nazwa firma oraz miejsce pelnienia uslug? Co mam rozumiec przez te 3 srodkowe okreslenia? Pozdrawiam
Nazwę skróconą podajesz tylko we wniosku RG-1 o nadanie REGON, oraz na wniosku NIP-1 do US.
Każde miasto ma swój wzór druku. Wszystkie informacje masz tam podane... nie widzę tam nic dziwnego. Bez Nr NIP-u i tak nie wpiszą do ewidencji. Nr NIP-u mogłeś sobie załatwić dużo wcześniej. To jest zupełnie niezależna procedura w niczym nie związana z rejestrowaniem działalności.
Okej dziekuje a tak jeszcze pytanko dot. Nipu jak mam jakies zaleglosc w US to moga mi go nie przyznac ?
A w jaki sposób możesz mieć zaległości, skoro nie masz NIP-u ???? MYŚLEĆ !!!
A w taki sposob ze np. mam nie zaplacone mandaty drogowe na ktore przyszly juz papiery egzekucyjne.
Wie ktos ?
Posiadanie nr NIP, jest twoim obowiązkiem a nie żadnym tam przywilejem, coby można było go przyznać bądź nie przyznać. Jeżeli masz zamiar zostać podatnikiem, to NIP mieć musisz. Nadaje go US na twój wniosek.
Czy to nie jest logiczne? PS. A niezapłacone mandaty nie są długiem wobec US (tak na marginesie)
Witam,jak mogę sprawdzić czy dane firmy są prawdziwe-w tej chwili dysponuje tylko nr wpisu do ewidencji danej firmy.Gdzie mogę się dowiedzieć czy firma o takim numerze faktycznie działa i jest legalnie zarejestrowaną firmą czy może coś chce oszukać.
Zadzwonić do odpowiedniego urzędu gminy/miasta, który dokonał wpisu i zapytać. Jeżeli firma jest z Warszawy to mozesz sam sprawdzić online.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|