Witam
jestem dj/muzykiem, zapewniam oprawe muzyczna na roznych imprezach, do tej pory wystawiam f-ry z vatem 22%, kupilem sobie sprzet i odliczlem od niego vat, mam jeszcze nadplate vatu wiec byc moze nadal go odliczam, robie tez inne uslugi i sprzedaz towarow na 22% wiec cieko mi teraz powiedziec.
ostatnio sie doczytalem ze PKWiU do ktorego mnie zakfalifikowal GUS czyli 92.31.21-00.00 jako "usługi rozrywkowe świadczone przez zespoły teatralne, zespoły pieśni i tańca, balety, zespoły muzyczne i orkiestry" jest na stawce ZW.
Chcialbym wiec za prowadzenie imprezy wystawiac f-re na stawce ZW, ale ... jak wiadomo nie moge odliczyc wtedy vatu od materiałów czy tez sprzetu ktory kupiłem do wykonania tej usługi. czuli np jezeli wystawiam komus f-re za obsługie imprezy a kupiłem do niej np baterie do mikrofonu bezprzewodowego ktory uzywalem do prowadzenia tej imprezy to nie moge odliczyc vatu od f-ry za te bateria, tak rozumuje.
ale... zalozmy ze do tej pory gralem wystawialem vat 22% na fakturach (akurat nie bylem pewny czy moge na ZW) noi ten caly sprzet potrzbny sobie kupilem i juz go nie kupuje tylko mam, powiedzmy ze rowniez go juz odliczylem (wartosc sprzetu zakupionego 10 tys zl i wystawionych faktur za prowadzenie imprez np 12 tys na vacie 22%) to teraz juz moge wystawiac na ZW czy nie ?