|
Do kiedy niski ZUS |
Do kiedy niski ZUS
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam. Mam zamiar założyć DG. Obecnie pracuję na etacie. Pracodawca odprowadza za mnie ZUS, a ja będę płacić tylko ok 200zł, tak? Ale co w przypadku kiedy uznam, że nie chcę już pracować na etacie i chcę się w całości poświęcić prowadzeniu DG. Czy wtedy automatycznie będę miał do płacenia ZUS ok 800zl czy stawkę preferencyjną przez 2 lata?
Pełny ZUS
Preferencyjną.
Dwie różne odpowiedzi. Ja wg logiki byłbym za Wielkotem, ale pamiętam, że już ten temat kiedyś drążyliśmy (wtedy też było wyjaśnione) i wynika z tego to, że nawet gdy prowadziłeś już DG pracując, to ten fakt nie zabrania skorzystania z preferencyjnej. Najlepiej upewnić się w ZUSie.
Nie, jeśli DG nie zostanie zamknięta a tylko ustąpi zatrudnienie. To logiczne.
No tak, ale w jednym i drugim przypadku nigdy wczesniej nie korzystałeś z obniżonej. Załóżmy, że pracuję na etacie w jednym i drugim przypadku (poniżej). I wersja, praca na etat+DG, zwolnienie i praca tylko jako JDG -- czyli wtedy korzystam z obniżonej II wersja, praca na etat+DG, zamknięcie, wypowiedzenie, otwarcie nowej DG -- cała stawka? Czy tak? Nieprawdaż, że dziwne?
Napisałem "pełny ZUS", gdyż z treści postu wynikało (a przynajmniej tak to odczytałem), że pytający ma zamiar po rezygnacji z "etatu", świadczyć te same usługi dla obecnego pracodawcy już jako jednoosobowa DG, wówczas nie ma możliwości skorzystania ze stawki preferencyjnej.
Jeżeli natomiast "po rezygnacji z etatu", usługi dla poprzedniego pracodawcy nie będą dominującymi, można skorzystać ze stawki preferencynej, ale nie przez 2 lata od dnia "rezygnacji z etatu" ale przez 2 lata od daty założenia działalności, tak aby okres stawki preferencyjnej nie był dłuższy w sumie niż 2 lata.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Do kiedy niski ZUS": - Swastyka - kiedy można, a kiedy nie? - Kiedy faktruy vat a kiedy rachunki - Niski zus - Lokal 2,3m wysokości - nie za niski? - Czy niski zus dla nowych DG tylko do czerwca?
• Strona 1 z 1
|
|