Witam,
czytam różne fora biznesowe od dluższego czasu i na próżno szukać w nich odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Nigdzie nie znalazlam gotowego pomyslu na biznes. Dlaczego w każdym pomyśle jest coś co nie pozwala mi zabrać się za niego. Dlaczego zawsze jest więcej przeciw niż za?
Skąd wiadomo, że to wlaśnie to!
Myślę sobie, że to generalnie nie jest problem zrealizować jakiś cel (choć nie dokońca, ale o tym później), prawdziwy problem to wiedzieć co się chce robić.
Ktoś kiedyś powiedzial, ze najlepiej aby brać się za rzeczy, na których czlowiek albo się zna, albo się nimi interesuje! A co z ludzmi, którzy mają powiedzmy wyksztalcenie, ale umiejętności czy zainteresowania "nijakie" ?
Poza tym druga sprawa. Pisalam, że to nie problem zabrać się za jakiś interes, bo gdybym byla jego pewna, to "stanęlabym na uszach" aby osiągnąć sukces.
Z drugiej strony, zawsze kiedy pojawia się jakiś pomysl, zupelnie nie wiem jak się za niego zabrać. Ciągle wydaje mi się, że sobie nie poradzę w kontaktach z ludzmi, że nie potraktują mnie poważnie.
W związku z tym nasuwa mi się pytanie do ludzi, którzy odnieśli sukces w interesach:
-jak to jest? Skąd i czy od razu wiedzieliście, że to jest to?
- co oprócz pomyslu jest najtrudniejszcze w realizacji calego planu?
- czy warto ciągle próbować i zaprzątać sobie glowę? Czy przez to nieustanne myślenie jest szansa, że się coś "urodzi"?
-jaka jest wedlug was definicja przedsiębiorczości? Jakie cechy powinien mieć czlowiek interesu?
Zapraszam do dyskusji i pozdr.
Cherie