Witam serdecznie wszystkich na forum swoim pierwszym postem.
Mam problem natury "rzucony na gleboka wode" - dostalem dotacje na rozpoczecie DG z UP. Dokonalem wpisu do ewidencji, zlozylem ZUS ZUA.
Po troszke juz zaczalem sprzedawac, wystawiam rachunki dla podmiotowo zwolnionych z VAT (VATowcem nie jestem).
Dopelniam pozostale formalnosci z UP, obsluguje klientow, zaczynam rozmowy z firmami na wstepna wspolprace a tutaj koniec roku za pasem, no i obudzilem sie z przyslowiowa reka w nocniku.
Narazie nie moge sobie pozwolic na ksiegowego, chociaz za 2 miesiace juz bede musial bo zwariuje. Musze sie rozliczyc z zusem i US.
zapoznalem sie z tematem "Składki na ZUS, stawki ZUS, wysokość składek zus 2011" na tym forum i prosze o wyjasnienie mi kilku zagadnien:
1. Korzystam z preferencyjnego zusu. 113.05zł (społeczne bez chorobowego) + 243,39zł zdrowotne daje 356,44zł dla Zusu wpłacone na konta z w/w wątku?
Może i głupie ale wole czegoś nie pominąć.
2. Z US rozliczam się ryczałtem w wysokości 5,5%. W moim przypadku rozliczam się z US w krakowie i na stronie oddziału wymienione jest tutaj konto podpisane "doch": tutaj wpłacam obliczony przez siebie dochodowy? Jeśli się pomylę, od razu grożą mi pewne konsekwencje czy mogę liczyć na wyjaśnienie sprawy bez np odsetek czy innych nieprzyjemności?
3. Będąc na ryczałcie 5,5% bez VAT, mogę od podatku dochodowego odliczyć KUP? Na jakiej zasadzie, prostymi liczbami jeśli ktoś będzie uprzejmy wyjaśnic? Czy pieniądze wydane na materiały, w tym przypadku dotacja, również mogę policzyć jako KUP?
Zaczynając czytać o (przepraszam za kolokwializm) zusach, skarbówkach, podatkach procentach itd rozbolała mnie głowa i dowiedziałem się, że jestem "głupi chyba jakiś". Teraz czytając to co wyżej, wydaje mi się to nie takie straszne i właśnie tego się obawiam.
Na co powinienem zwrócić uwagę?
Naprawdę szukałem trochę, ale bezduszny artykuł z internetu mi nie wytłumaczy tak jak człowiek.
Pozdrawiam.