Witam wszystkich
Jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję że nie ostatni :)
Mianowicie, chciałbym zasięgnąć paru potrzebnych mi informacji. Więc razem ze znajomym już od dłuższego czasu myśleliśmy nad otworzeniem jakiegoś własnego biznesu, na początku nie mieliśmy nawet pomysłu, jakiś czas temu wymyśliliśmy że najlepszym rozwiązaniem na własny biznes byłoby otworzenie zakładu zajmującego się blacharstwem i lakiernictwem gdyż w naszym 10 tysiącznym miasteczku nie ma zakładu który zajmowałby się tylko tym, są jedynie zakłady mechaniki pojazdowej które owszem tez naprawiają 'blachy' ale mało profesjonalnie, my myślimy o otworzeniu bardziej profesjonalnego zakładu z komorą lakierniczą i wyposażeniem przeznaczonym głównie do tego typu rzeczy, dodam jeszcze że obaj mamy wykształcenie kierunkowane w naprawy samochodów. Może już wystarczy o planach bo to jeszcze daleka przyszłość, zatem zacznę w końcu zadawać pytania.
1. Głównie chciałem zapytać się od czego tak naprawdę powinniśmy zacząć, wyczytałem gdzieś żeby najlepiej najpierw załatwić miejsce gdzie to miało by być umiejscowione gdyż od tego się wszystko zaczyna, jeśli jest to prawdą to możliwych miejsc mamy dwa, jest to tylko kwestia wydzierżawienia.
2. Następne co mnie interesuje to jakie są w ogóle szanse że dostaniemy jakiekolwiek dotacje, po wstępnych przeliczeniach doszliśmy do wniosku że na start powinniśmy mieć jakieś
40 do 50 tys na mały remont , przygotowanie lokalu, no i oczywiście na zakup sprzętu, mogę dodać że mamy po 21 lat i czy nasz wiek może wpłynąć na ich decyzje?
3. Jeszcze kwestia ogólna, jak to mniej więcej się odbywa, co i jak po koleji.
Jest jeszcze pare rzeczy o które chciałbym zapytać ale zaczniemy narazie od tych które zadałem wyżej bo są one najważniejsze
pozdrawiam i liczę na pomoc...