|
Dobry biznes z paintballem |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Wpadłem na pomysł, żeby stworzyć mecze paintbalowe dla normalnych ludzi, którzy chcą się wyszaleć. Potrzebne bd spora sumka pieniędzy na kupno terenu plus pewnie starczy tylko na leasing pistoletów i całego sprzętu. Trzeba bd wybudować niby ruiny magazyny gdzie zawodnicy bd walczyć. Musze zbudować jezioro, posadzić drzewa. Dodatkowo trzeba postarać się o marketing w sieci i postawić postery koło miasta. Wydaje mi się, że na początek ziemie można dzierżawić lub wypozyczać od Lasów Państwowych na początek a potem kupić z 30 arów. Sprzęt trzeba barać w lesaing. Co o tym sądzicie??
Poszukaj na forum, tematów o paintballu było kilka.
To jest niezły interes, ale...
- ruin magazynów nie trzeba będzie budować, jeśli kupisz jakiś zniszczony popegeerowski teren. Wtedy usuniesz tylko elementy niebezpieczne (pod nadzorem inspektora) i możesz działałać. Może być to rozwiązanie znacznie tańsze. - Przy zakupie i wyposażeniu budynków/placu, jeziorze i przesadzaniu drzew zakup sprzetu to już grosze i nie nalezy się tym przejmować. - piszesz " muszę wybudować jezioro, posadzić drzewa" - koszty widzę nie grają dla Ciebie żadnej roli. Jedno dorosłe drzewo to około 10 tys z przesadzeniem. Większy staw to już kilkaset tys. Bo chyba nie będziesz tego robił własnoręcznie. - na co Ci te 30 arów? Bo chyba nie na jezioro, przesadzone drzewa i wybudowane ruiny. Przy takim rozmachu, to raczej chyba 3 hektary minimum. Nie chcę pisać, ze kolejny forumowicz porywa się bez pieniędzy i podstawowej wiedzy na biznes, który wymaga ogromnych nakładów (szczególnie przy takim projekcie) Dlatego przyjmuję, ze jesteś ekscentrycznym milionerem i pieniądze nie grają w tym przypadku żadnej roli.
Ja mam odpowiednie miejsce na taki pomysl ; las + stary nie wykonczony blok z tym ze ani las ani blok nie sa moje ale naleza do gminny.
ale moze dalo by sie wynajac z tym ze jak zachesic ludzi do przyjazdu???
Z tego co wiem to posadzenie drzewka takiego małego np małej brzózki kosztuje mniej niż 1 grosz:D Po 3 latach to juz bd spore drzewko. Stawek i ruiny muszą być malutkie, dlatego moge wszystko sam zrobić. Wiele jest takich nieurzytków w Polsce i na pewno w Europie, które ktos chce sprzedać. Czekam na komentarze.
I co będzie z takiej małej brzózki po trzech latach?! Myślę, że trochę w złą stronę idziesz jeśli chodzi o teren. Jeśli wszystko zaczniesz tworzyć od podstaw to będzie bardzo kapitałochłonne. Ja bym w ogóle nie rozważał budowania żadnych ruin, kup teren z jakimiś starymi zabudowaniami. Ja osobiście jak bym takie coś urządzał, zrobiłbym to w lesie (ale nie sadził go bo ile potrwa zanim on wyrośnie), wykopał coś w stylu bunkrów, okopów, dał jakieś beczki, opony, wieżyczki drewniane, jakieś stare wraki samochodów za grosze. Z kopaniem stawu to nie sądzę żeby był dobry pomysł: zabierze dużo powierzchni, dużo kosztów, nikt po nim biegać nie będzie mógł :D, a jeszcze się ktoś zagapi i wpadnie. A sprzęt to kup za gotówkę.
|
|