|
Dochód na osobę |
Dochód na osobę
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
Jeżeli posiadam lokatę na której mam 30 000zł czy zyski z tej lokaty liczą się do dochodu na osobę.
Liczą się do dochodu.
jesli masz na mysli dochód dla celów podatkwoych, to podatek od zysków kapitałowych (odsetek) jest pobierany przez bank i nie wymaga ujmowania go w zeznaniu podatkowym i doliczania do dochodu podlegajacego opodatkowaniu, np z umowy o pracę, DG itd. wiec nic z tym nie robisz.
pozdrawiam
Witam, osoba fizyczna zysku z lokaty nie wykazuje w zeznaniu podatkowym, uzyskany przychód nie powiększa podstawy opodatkowania, nie liczy się więc do dochodu. Pozdrawiam, Joanna Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
Ja z kolei nie miałam na myśli zeznania podatkowego tylko dochód na osobę liczony do takich instytucji jak Mops czy innych instytucji społecznych bo tam przecież używają terminu dochód na osobę. I zgodnie z tym co wiem, a pytałam, zyski kapitałowe z giełdy z lokat i innych inwestycji liczą się do dochodu niestety. Zyski z lokat na podstawie własnych widzi mi się oczywiście nie wpisuje się do zeznań podatkowych(pit), to byłoby nielogiczne(bo niby na jakiej podstawie?). Np. Zyski z giełdy są już ujmowane na zeznaniach podatkowych rocznych ale według PItu 8c dostarczanych przez jednostkę w której te zyski/straty osiągasz.Więc to zależy do czego, przepraszam że bez wyjaśnienia, ale jakoś nie skojarzyłam, że ktoś może mówić o "dochodzie na osobę" w odniesieniu do Pitu.
to nie jest widizmisie tylko z ustawy wynika, że jeśli podatek odprowadza płatnik, to nie ujmuje się tego w sprawozdaniu rocznym.
W przypadku jesli płatnik nie odprowadza podatku, lub podatnik chce rozliczyć stratę / koszty uzyskania przychodu/ , składa deklarację podatkową. pozdrawiam
Moja sytuacja wygląda tak dostaje stypendium socjalne i w wygrałem powyższą kwotę. Nie wiem czy jeżeli odbiorę tę kwotę nie zabiorą mi stypendium.Jak mam rozwiązać tą sytuację
No właśnie i o tym też sobie pomyślałam, że chodzi Panu właśnie o jakieś socjalne sprawy, więc powtarzam się, ale niestety jeśli Pan odbierze nagrodę i wrzuci ją do banku to odsetki z niej wliczą się do Pana dochodu liczonego przez instytucje udzielające socjalu. Jednakże sam odbiór nie ma wpływu na dochód (w Mopsie uznali by to za dochód utracony, ponieważ nie uzyskuje tego Pan co miesiąc), dopóki nie osiąga Pan z niego stałych comiesięcznych przychodów. Ale ale wiem, że jest tak jak mówię przy liczeniu zasiłków z Mopsu, ale niestety nie wiem jak to jest ze stypendium socjalnym. Istnieje taka szansa że stypendium mimo iż jest socjalne rządzi się swoimi odrębnymi prawami, radziłabym po prostu zapytać u źródła. Poza tym czy nie ma możliwości aby kto inny odebrał tą wygraną, aby nie narażać się na problemy??
Podatek Belki odprowadza Bank, Ty nie dostajesz żadnego zaświadczenia o osiągniętym dochodzie z lokaty. I 30 tys - kokosów to na procent nie daje, więc nie ma się czym przejmować.
Dziś odebrałem pieniądze, za nie kupię rzeczy codziennego użytku np.: lodówkę (obecnie posiadam bardzo wiekową lodówkę). Myślę, że taka lokata będzie najlepsza.
Dzięki za pomoc pozdrawiam Marek
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Dochód na osobę": - JAK OBLICZYĆ DOCHÓD? - Mały dochód - Dochód pasywny - Dodatkowy dochód - Stały dochód
• Strona 1 z 1
|
|