|
Dodatek mieszkaniowy |
Dodatek mieszkaniowy
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Bardzo prosze o porade. Znalazlam sie w trudnej sytuacji zyciowej - mam nadzieje ze przejsciowej. W pazdzierniku 2006 rozwiedlismy sie z mezem.Bylismy malzenstwem 12 lat i mieszkalismy w domu nalezacym do jego rodzicow. Jednak przez ostatnie lata panowala taka nieciekawa atmosfera, ze sie wyprowadzilam z synem. Od dwoch lat wynajmuje mieszkanie, ale zameldowanie stale mam nadal w mieszkaniu tesciow. Czy powinnam miec zameldowanie tymczasowe na nowym mieszkaniu, czy jest niepotrzebne? Do tej pory jakos udawalo mi sie placic czynsz z dochodow, ktore uzyskiwalam (pensja + alimenty 400 na dziecko), chociaz nie bylo lekko. Miesiac temu jednak stracilam prace i zostaly mi tylko alimenty (zasilek z UP przysluguje mi dopiero od czerwca). Kolezanka poradzila mi zebym starala sie o dodatek mieszkaniowy, nie wiem jednak kiedy mi sie nalezy. Nie jestem zameldowana w obecnym mieszkaniu, nie mam podpisanej umowy o wynajem (umowa ustna - juz dwa lata tutaj mieszkam i jakos dogaduje sie z wlascicielem), nie jestem pewna tez czy wlasciciel mieszkania odprowadza z tego tytulu podatek do US. W najblizszym czasie planuje skorzystac z bezplatnych szkolen dotowanych przez UE, zebym mogla znalezc ciekawsza prace. Jezeli jednak nic konkretnego nie znajde planuje wyjazd 2 - 3 miesieczny do pracy za granica, a pozniej juz na spokojnie szukac cos na miejscu. Jednak pytanie zasadnicze - czy moge sie starac o ten dodatek mieszkaniowy? Co powinnam zrobic?
Nie wiem czy zameldowanie ma wpływ na wypłacanie dodatku mieszkaniowego. Szczegółowych informacji o zasadach przyznawania i wypłacania dodatku udzielają wydziały lokalowe w urzędach gmin oraz ośrodki pomocy społecznej w miejscu zamieszkania (gminie lub dzielnicy).
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Nie jestem nieudacznikiem - skonczylam studia, wychowuje sama syna. A ze jestem po rozwodzie - nie jest to powod do dumy, ale takie rozwiazanie jest niekiedy najodpowiedniejsze. Niestety chwilowo znalazlam sie na zakrecie i probuje z tego wybrnac.I jestem zdana sama na siebie. Kazda rada jest wiec dla mnie bardzo cenna. Jeszcze raz dziekuje.
Wcale o tobie źle nie myślę. Nie zawsze w życiu jest tak jakbyśmy tego chcieli. Głowa do góry i pamiętaj, że po złym zawsze przychodzi dobre!
Dziekuje bardzo za rade i slowa otuchy. Pozdrawiam.
Sprawdź również podobne tematy:
- Dodatek do kieszonkowego
- Dodatek do uprawy pieczarki - Ksero jako Dodatek - Dodatek do każdego jogurtu - Dodatek za pracę w godzinach nocnych - OFE jako dodatek do działającej firmy - Dodatek do ubrań, nowy trend mody - Dodatek w gazecie prawnej? Czy reklama w dzienniku reg. ?? - Reklama lokalna czy dodatek świateczny w ogolnopolskiej Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|