Witam, przejrzałem wszystkie tamaty związane z dofinansowaniem na tymże forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Znalazłem dobry pomysł na rozpoczęcie działalności gospodarczej... ma to być sklepik... powierzchnia nie specjalnie duża.... 5-10 m^2.
Dowiedziałem się już kosztów miesięcznych związanych z wynajęciem (500zł), sklepik będzie stał na "hali", gdzie kręci się dużo osob (inne boksy handlowe).
Wyliczyłem, iż - aby utrzymać się "na zerze", wystarczy 4-5 klientów dziennie... nawet mniej, w zależności od tego, "ile" towaru będą brali (miesięcznie daje zarobek około 1500zł).
O klientów nie będzie trudno, sklepik jest z towarem, którego NIE MA w najbliższej okolicy...
a po ten towar trzeba "cyklicznie" sięgać.
Trochę to tajmenicze... jednak dla mnie sprawa jasna.
Wszystko zaplanowałem, dogadałem się z firmami oferującymi produkty, które będę sprzedawał.
Co do mojego wkładu finansowego jest on równy ZERO, nie mam założonej firmy.
Obecnie studiuję w systemie dziennym, dlatego też myślałem o stażyście, któym będzie moja dziewczyna.
I teraz mały kosztorys:
Jako, że powierzchnia handlowa jest odnowiona, nie wymaga żadnego remontu.
Potrzebuję jedynie pieniądze na towar (ok. 6 tys... za tą cenę bedzie naprawdę dużo towaru, umeblowanie (max 1,5 tys zł), a także zakup taniej kasy fiskalnej lub coś podobnego.
Powiem szczerze, że nawet 3 tys zł na towar to będzie dużo pieniędzy...
Myślę, że kwota ogólna 10 tys. zł będzie w 100% wystarczająca na rozkręcenie interesu... i jeszcze zostanie zapas.
Nie chcę brać pożyczki z banku... a napisałem ten post, aby zadać kilka pytan:
1. Gdzie mogę starać się o dofinansowanie, jeżeli jestem studentem... nie wiem, czy klasyfikuję się do "bezobotnych".
2. Czy firmę otwieram dopiero po otrzymaniu dofinansowania? Miejsca handlowe mogą zostać wykupione w przeciągu 3 miesiecy... a wtedy zostanę na lodzie.
3. Jestem kompletnie... kompletnie bez gorsza, stać mnie tylko na otworzenie działalności gospodarczej (gdyż to max 200zł doczytałem).
Jestem przekonany, iż firma nie tylko się utrzyma, co będzie dawać wyraźne zyski.
Wszystko pięknie wyliczyłem... jak do tego wejdzie handel na giełdzie, zyski mogą przekraczać 2 tys zł miesiecznie.
Proszę o pomoc, gdyż jestem jak narazie zielony w temacie...
poprostu potrzebuję pieniędzy na rozkrecenie interesu.